Kako napraviti grijanje krova i oluka

Vlasnici kuća s kompleksnim pojedinačnim krovovima i jednostavnim zabatnim krovom upoznati su s problemom smrzavanja topljenog snijega na njegovoj površini i smrznute vode u odvodnim cijevima, koje se nakon toga začepljuju ledom i ometaju potrebnu odvodnju. Za uklanjanje uzroka zaleđivanja, a ne za rješavanje posljedica u obliku visećih ikola, grijanje krova i oluka pomoći će.

Bit teorije

Moguće je osigurati postupno i pravovremeno otapanje snijega pomoću sustava za zaleđivanje, čiji su glavni elementi:

  1. Dio koji je izravno odgovoran za grijanje jesu posebni grijaći kabeli za grijanje oluka i krovova, kao i skup učvršćivača za njih za različite vrste premaza.
  2. Sustav osjetnika, zaštitni (uređaj sa zaostalom strujom) i oprema za pokretanje odgovorna za kontrolu grijanja.
  3. Mreža strujnih i operativnih vodiča dizajnirana za opskrbu energijom izravno u grijaći dio sustava, kao i za povezivanje termostata i senzora.

Koji kabel odabrati

Za postavljanje sustava grijanja koriste se tri glavne vrste grijaćih kabela - buntovna, samoregulirajući i kompozitni.

Otporni je po strukturi vrlo sličan tipičnom dvožilnom kablu za napajanje. Sastoji se od nekoliko slojeva izolacije, unutar kojih su smještene žice za grijanje, međusobno izolirane, koje su povezane u strujni krug. Temperatura na koju se žica zagrijava uvijek je konstantna kao vrijednost neto snage i otpora. Fotografija ispod pokazuje njegovu strukturu:
Dizajn otporničkog kabela

Samoregulirajući grijaći vodič za grijanje krova i oluka izrađen je prema posebnoj tehnologiji i, na temelju svog naziva, sposoban je samostalno podešavati temperaturu grijanja. To vam omogućuje da napravite posebnu strukturu. Sastoji se od matrice (sama regulira stupanj zagrijavanja ovisno o temperaturi okoline, dakle mijenja otpor) i vanjske izolacije, s izolacijskom školjkom i pletenicom iznutra. Fotografija ispod pokazuje od čega se sastoji žica:

Samoregulirajući provodnik

Kompozitni grijaći kabel - ima dvije vodljive jezgre, integrirani sustav redukcije i omotač od kompozitnih materijala. Kompozitna ljuska je gusta, ujednačena, fleksibilna i otporna na visoke temperature. Fotografija ispod pokazuje od čega se sastoji žica:

Kompozitni kabel

Da bismo odredili izbor grijaćeg elementa sustava, obratimo se njihovim prednostima i nedostacima. Znači, otpornički provodnik košta znatno jeftinije, ali njegov je vijek trajanja manji od samog samoregulirajućeg i kompozitnog kabela. Osim toga, otpornički kabel ima strogo definiranu duljinu presjeka i njegov omotač ne podnosi više od 80 stupnjeva, što znači da je strogo zabranjeno križati takav kabel, a ugradnja u odvodne cijevi također se ne preporučuje.Samoregulirajući kabel regulira otpuštanje topline ovisno o temperaturi okoline i mijenja snagu u različitim područjima, ne boji se samoprekidača i ne pregrijava se. Međutim, ovaj kabel, osim toga, ima i svoju veliku ulaznu struju s vremenom Stare i gube snagu, a kabel također ima minimalni polumjer savijanja (matrica je oštećena).

Kompozitni kabel za grijanje nema naponske struje, ne boji se samopreklizavanja, nema minimalni polumjer savijanja (može se koristiti u teško dostupnim mjestima), može se odvojiti bilo koje duljine za više metara. Kućište kabela je gusto, bez zračnih praznina, može izdržati temperature od 180 C. Zahvaljujući kompozitnom omotaču, energetska učinkovitost i prijenos topline kabela su 30% veći od otpornog i samoregulirajućeg. Tipično, kompozitni kabel koji se koristi za krovište ima konstantnu snagu od 20 W / m, što je dovoljno za učinkovit rad sustava grijanja. Mala snaga omogućuje vam uštedu na trošku sustava distribucije električne energije i troška električne energije.

Pa koji je izbor? Prilikom postavljanja oluka za grijanje i krovova mogu zajedno koristiti otporničke i samoregulirajuće kabele, Njihova kombinirana uporaba smanjuje ukupne troškove projekta i pozitivno utječe na konačnu kvalitetu sustava. Uobičajeno je koristiti otporne krovove i samoregulirajuće elemente za sustave odvodnje.

Međutim, racionalno je rješenje koristiti kompozitni grijaći kabel za cijeli krovni sustav grijanja. jer Ovaj kabel ne izgara u odvodnim cijevima (kao otporni), ima UV zaštitu i dugo traje. U troškovima, takav sustav nije inferiorni u kombinaciji otpornih i samoregulirajućih kabela, ali ga nadmašuje u trajnosti.

Proračun snage

Pretpostavimo da na našem krovu imamo vodoravni viseći kanal, duljine 11 m, promjera 15 cm i vertikalnu kanalizaciju promjera 90 mm i duljine 15 m.

Izračun željene duljine:

  • duljina oluka je 11 m, respektivno, množeći ga sa 2 (2 kabela moraju biti položena u oluk), dobivamo ukupno 22 m;
  • duljina kanalizacijske cijevi je 15 m - ovdje je jedna žica dovoljna za grijanje, to jest, množimo se s 1, dobivamo 15 m;+ margina za jačanje ulaza i izlaza cijevi 3m.
  • Ukupna duljina je 22 m + 15 m + 3 m = 40 m.

Usporedite izračune snage za različite vrste kabela:

  1. Snaga otporničkih i samoregulirajućih kabela je 30 W po linearnom metru.Cukupna snaga sustava s otporničkim ili samoregulirajućim kabelom jednaka je proizvodu duljine žice nazivne snage - 40 m * 30 W / m = 1200 W.
  2. Snaga kompozitnog grijaćeg kabela je 20 W po linearnom metru. Ukupna snaga sustava s kompozitnim kabelom je 20 m * 30 W / m = 600 W.

Sustav s kompozitnim grijaćim kabelom ekonomičniji je od sustava s otporničkim i samoregulirajućim kabelom.

Kako montirati sustav

Da bismo se u potpunosti uključili u instalaciju sustava, razmotrit ćemo jasno primjer sheme grijanja krova i oluka te ćemo se pridržavati određenog slijeda.

Grijanje na krovu

Prvo odaberite mjesto instalacije sustava za automatizaciju i upravljanje u zatvorenom prostoru. Često se glavni regulator i zaštitni uređaji moraju nalaziti u blizini razvodne ploče. To se radi radi jednostavnije instalacije, a omogućuje vam da smanjite duljinu kabelskih staza i povećate pouzdanost kruga. Spajanje regulatora neće biti teško, jer su svi njegovi zaključci i terminali potpisani i označeni. Osoba koja je upoznata s osnovama električnog ožičenja i zna rukovati alatom brzo će se kretati i obavljati ovaj posao vlastitim rukama.

Postavljanje kabela za grijanje u oluke treba razmotriti na temelju činjenice da je podijeljen u četiri sastavna dijela (oluk, kanalizacija, lijevak i dovod vode), od kojih se svaki mora zagrijati.Za početak, potrebno je unijeti petlju žice u odvodnu cijev i uvrstiti je u ulaz vode pomoću čeličnih stezaljki. Zatim fiksiramo kabel u donjem dijelu kanalizacije što je moguće više, postavljajući ga na udaljenosti od 5 cm jedan od drugog u dijelu cijevi koji je bliži kući (talina vode obično teče niz njega). Na isti način popravljamo vodič i na vrhu blizu dna lijevka. Važno je ako se cijev sastoji od nekoliko sklopivih dijelova, tada je u svakom od njih potrebno organizirati međusobno pričvršćivanje sustava grijanja. U lijevku je kabel postavljen u obliku prstena i pričvršćen stezaljkama u ovom položaju. Prolazimo do oluka. U njemu se žice moraju postaviti na suprotne bočne površine. Nadalje, krajevi su spojeni u spojnoj kutiji na terminale.

Savjet! Samoregulirajući provodnik ne treba se petljati. Prikladna je ugradnja u jednu jezgru, čiji je kraj izoliran posebnim čepom.

Odmrzavanje krova

Kao primjer ugradnje grijaćeg elementa uzmite ravni krov. Kabel je položen u donjem dijelu duž perimetra odvodne linije i položen u unutarnji lijevak odvoda na udaljenosti od 400 mm ako se kanalizacija nalazi u zgradi. Ako se cijev montira izvana, tada se koristi shema „petlje za kapanje“. Na mjestima dodira parapeta i krova položeni vodič trebao bi imati snagu oko 60-70 W / m2, Također je potrebno postaviti žicu oko zagrijanog lijevka na udaljenosti od 2 m, kao što je prikazano na donjoj slici:

lijevak

Slijed rezanja žice za grijanje prikazan je na fotografiji:

Rezanje žice za grijanje

U zaključku, kada su prethodni koraci gotovi, sustav upravljanja grijanjem oluka i krova povezan je s grijaćim elementima pomoću energetskih kabela preko prijelaznih razvodnih kutija. Također su spojeni svi potrebni senzori i zaštitna oprema.

Postupak instalacije sustava protiv zaleđivanja možete jasno vidjeti u videu:

To je sve što sam vam želio reći o tome kako napraviti grijanje krova i oluka vlastitim rukama. Nadamo se da vam je pružena uputa bila korisna i zanimljiva!

Preporučeno čitanje:

(3 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar