Kako zagrijati beton zimi tijekom izgradnje?

Čovječanstvo je s ponovnim otvaranjem betona doslovno krenulo prema gore, jer ovaj je materijal omogućio prevođenje ideja arhitekata u stvarnost. Zašto se ponovo otvoriti? Ovaj je materijal bio poznat i korišten u vrijeme Rimskog Carstva i s njegovim padom tehnologija je izgubljena. Moderni cementni beton stekao je slavu 1844. godine. Danas je teško zamisliti gradilište bez betonskih elemenata i cementne žbuke. U ovom ćemo vam članku reći o tome kako zagrijati beton zimi i čemu služi.

Kako djeluje građevina zimi?

Zima je razdoblje niskih temperatura, kako je u ovom trenutku izgradnja kompleksa betonskih konstrukcija? Uostalom, poznato je da je beton mješavina šljunka, pijeska, cementa i vode u određenom omjeru. A vrijeme za koje rješenje dobiva dizajnersku snagu je 28 dana. Znamo i da voda, kada se smrzne, zauzima veći volumen i sposobna je razbiti monolitne strukture.

Zimska gradnja

Postoji nekoliko načina da se zaobiđe granica temperature, ali svi se svode na jedno, držeći temperaturu otopine iznad nule. Ako se ta norma ne poštuje, izgrađena struktura neće biti dovoljno jaka i vrlo brzo će se srušiti. U nastavku ćemo navesti neke popularne metode zagrijavanja betona na gradilištu zimi.

Skloništa i toplotne puške

Tehnologija je prilično jednostavna - šator je izgrađen iznad željenog mjesta, a toplina se pumpa toplinskim puškama. Prilično uobičajen djedov način zagrijavanja temelja vrućim zrakom. Koristi se na malim gradilištima, naporan proces povezan s izgradnjom kupole za zadržavanje topline.

kupola

Ako želite zagrijati beton toplinskim pištoljem, imajte na umu da će to biti prilično skupa opcija. Jedina prednost ove tehnike je mogućnost zagrijavanja betonskog estriha bez električne energije. Postoje autonomne toplinske puške, najčešće dizelske. Ako nema pristupa mreži od 220 volti, ova će opcija grijanja biti najpovoljnija.

Možete jasno vidjeti ovu metodu grijanja u videu:

Upotrebom toplotnih pištolja

Termomaty

Posebni električni grijači u obliku prostirki okružuju područje napunjeno pripremljenom otopinom. Tvari se dodaju u otopinu kako bi se ubrzao proces postavljanja i spriječila kristalizacija vode. Ova metoda je dobra za zagrijavanje velikih, ravnomjernih površina zimi.

Uporaba prostirki

Složene strukture, stupce koje ne možete grijati. Više o tome kako prethodno zagrijati betonsku konstrukciju s prostirkom možete saznati u videu ispod:

Uporaba prostirki

Oplata s grijaćim elementima i elektrodama

Za grijanje izlivenih zidova i betonskih stupova tvrtke, programeri koriste grijane oplate. Oplata je toplinski izolirana, a grijači su ugrađeni na betonsku stranu.Dizajn s grijačem ne zahtijeva dodatnu složenu opremu, elementi su lako zamjenjivi.

oplata

Oplata elektroda sastoji se od šipki ili metalnih traka koje se redovito postavljaju na oplate. Elektrode su spojene na poseban transformator, a zbog vode u cementnoj otopini zagrijava se. Kao da je nedostatak oplate za grijanje standardnih veličina, a ako kupac ima nestandardni projekt, koriste se druge metode zagrijavanja betona zimi.

elektrode

Najčešće se koristi za zagrijavanje betonskih stupova i zidova. Nakon ulijevanja elemenata okvira u oplate umetnite armaturu u otopinu, rasporedite ih i rasporedite u grupe, povezujući se s transformatorom ili zavarivačem, kao što je prikazano na donjem dijagramu:

Priključak fitinga na zavarivački stroj

 

Također je moguće unaprijed postaviti okvir elektroda uzduž okvira. Fotografija jasno pokazuje princip ugradnje elektroda u beton:

Elektrode u otopini

Elektrode grijanje

Voda u otopini ima ulogu vodiča i struja kroz elektrode postupno, dok se stvrdnjava, pada. Nakon stvrdnjavanja smjese, žičana šipka ostaje dio strukture. Nedostaci ove metode grijanja uključuju ogromne troškove energije i dodatne troškove za materijal elektroda.

PNSV žica

Univerzalni i pristupačni način zagrijavanja betona zimi pomoću visoko otpornog kabela i padajućeg transformatora. Tijekom povezivanja okvira s armature položen je kabel za grijanje, nije važno veličina i oblik konstrukcije.

Grijaći kabel na fotografiji temelja

Ova metoda grijanja primjenjiva je i na gradilištu i kod graditelja kuća. Mi ćemo vam detaljnije reći kako zagrijati betonsku smjesu s PNSV žicom kod kuće.

Nakon ojačanja trupa konstrukcije ili postavljanja svjetala ispod rasutog poda, zmiju postavlja zmija ne bliže 20 centimetara jedna od druge (optimalni korak polaganja). Duljina jedne petlje je od 28-36 metara. Kao izvor napona možete koristiti stroj za zavarivanje. Dijagram veze u ovom slučaju izgledat će ovako:

Kako spojiti grijaći kabel na aparat za zavarivanje

Nijansa grijanja, PNSV se ne može povezati bez premaza s otopinom, jer bez apsorpcije topline zbog visoke temperature na otvorenom će izgorjeti. Da bi izbjegli izgaranje, oni prelaze na aluminijski kabel, ostavljajući izlazne krajeve PNSV žice za grijanje 10 cm svaki od otopine. Proizvođač preporučuje struju u kabelu od 11-17 ampera, koja se može kontrolirati strujnim stezaljkama. oko kako koristiti stezaljke, rekli smo u zasebnom članku.

Za izgradnju kuće dovoljan je PNSV promjera 1,2 mm. Njegove karakteristike:

  • otpor 0,15 Ohm / m;
  • radna struja uronjena u otopinu od 14-16 ampera;
  • temperatura polaganja od -25 do 50 ° C.

Potrošnja žice po kubičnom metru betona iznosi 60 linearnih metara.Temperatura na koju se beton zagrijava je 80 ° C, a njegovu kontrolu vrši bilo koji termometar. Brzina porasta temperature u otopini ne smije prelaziti 10 stupnjeva na sat. Kako bi se izbjeglo besmisleno trošenje računa za struju, grijani prostor prekriven je bilo kojim materijalom koji sprječava zagrijavanje atmosfere, na primjer, prekriven je piljevinom. Da bi se postigao izvrstan rezultat, betonska smjesa se također zagrijava prije izlijevanja, temperatura smjese ne smije biti niža od +5 ° C. Ovdje prema takvim uputama možete zagrijati beton zimi vlastitim rukama. Tehnologija zahtijeva puno vremena, ali čak i neiskusna osoba to može učiniti. O tome kako položiti kabel za grijanje u temelj, opisano je u video vodiču:

Temeljno grijanje žicom

Usput, umjesto PNSV žice, za grijanje betona možete koristiti i BET kabel. Donji videozapis ukratko opisuje upute za ugradnju vodiča za grijanje:

Kako funkcionira BET grijanje kablom

U članku nisu navedene sve metode zagrijavanja betona zimi. Postoje indukcijska, infracrvena metoda i druge, ali ih ne razmatramo zbog njihove male učestalosti i složenosti.Dali smo općenitu ideju o tehnologiji izgradnje betonskih konstrukcija i mogućnosti korištenja domaćih majstora za zagrijavanje estriha i zidova. Usput, uporaba žice PNSV moguća je ne samo tijekom zagrijavanja građevine u izgradnji, već i nakon toga. Može se koristiti kao spremno topli pod ili anti led na stepenicama ili pločnicima. Kratki presjeci spojeni su preko padajućeg transformatora od 400 do 1500 vata. Za izravno povezivanje s mrežom od 220 volti, duljina žice bit će veća od 120 metara.

To je sve što sam vam htio reći zašto se beton zagrijava zimi i kako to primijeniti pomoću toplinskih pušaka, elektroda ili PNSV žica. Nadamo se da su vam upute bile jasne. Više informacija možete dobiti gledajući video vodiče u članku.

Također preporučujemo da pročitate:

Upotrebom toplotnih pištolja

Kako funkcionira BET grijanje kablom

Uporaba prostirki

Temeljno grijanje žicom

(7 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar