Kako spustiti konstantan i izmjenični napon - pregled načina

Prema PUE, napon ne veći od 50 volti treba koristiti za napajanje prijenosne rasvjete i 12 volti kada se rade u posebno opasnim i zatvorenim prostorima (PUE 6.1.16-18). U tom se slučaju napajanje mora napajati putem transformatora. Ovo je potrebno kako bi se isključio strujni udar. I ne uvijek izlazni parametri napajanja ili baterija omogućuju vam povezivanje naprava ili druge elektronike. U vezi sa svim tim, razgovarat ćemo o tome kako sniziti jednosmerni i izmjenični napon na vrijednost koja vam je potrebna.

Niži izmjenični napon

Razmislite o tipičnim situacijama kada trebate sniziti napon da biste povezali uređaj koji radi na izmjeničnu struju, ali njegov napon ne odgovara uobičajenim 220 volti. To mogu biti, kao razni kućanski aparati, alati i gore spomenute svjetiljke.

Spajanje kućanskih uređaja iz Sjedinjenih Američkih Država na 110 V na 220 V mrežu

Možda se najčešće situacija dogodi kada osoba kupi uređaj iz stranih internetskih trgovina, a po primitku utvrdi da je dizajniran za snagu od 110 volti. Prva opcija je premotati uređaj za napajanje transformatora, ali većina uređaja djeluje na prekidačkom napajanju, a za povezivanje električnog alata bolje je to učiniti bez premotavanja. Da biste to učinili, upotrijebite padajući transformator. Osim toga, možete smanjiti napon u mreži pomoću autotransformatora ili konvencionalnog transformatora s slavinama od primarnog namota do 110-127V - oni se često nalaze u sovjetskim televizorima i drugim električnim uređajima.

Mrežni transformatorski krug

Međutim, kada se koristi takav uključenje transformatora, ako se to dogodi, prekid dijela namotaja nakon uklanjanja 110 Volta (vidi donju sliku), svih 220V će stati uređaj i neće uspjeti.

Slom u transformatoru

Ako govorimo o gotovim uređajima, možemo obratiti pažnju na STIL autotransformatore.

miran

Važno! Kada kupujete transformatore ili autotransformatore, razmotrite nazivnu struju njegovih namotaja i snagu koju može podnijeti.

Pouzdanije rješenje problema je spuštanje napona s 220 na 110 V ili s 220 na 127 V pomoću transformatora. Na tržištu postoje mnoge tvrtke koje prodaju takve proizvode, uglavnom toroidne transformatore. Dolaze u metalnim kutijama ili manjim kućištima s ugrađenom utičnicom, kao i adapteri u plastičnim kućištima.

Kutija toroidni transformator

Ukratko, nabrojimo osnovne zahtjeve za transformator za napajanje 110V uređaja:

 1. Izlaz transformatora treba biti 110V, a na ulazu - 220V.
 2. Snaga transformatora mora biti veća od snage spojenog uređaja za najmanje 20%.
 3. Preporučljivo je zaštititi primarni i sekundarni krug osiguračem.
 4. Pristup visokonaponskim terminalima mora biti ograničen, a svi priključci izolirani.

Niži napon za napajanje niskonaponskih svjetiljki

Na početku članka spomenuli smo da prijenosnu svjetiljku treba napajati niskim naponom. U svakodnevnom životu ovo će pitanje biti posebno relevantno za ljubitelje automobila prilikom popravka automobila u garaži. Isti se učvršćenja koriste kao lokalni izvor svjetlosti na strojevima (bušenje, okretanje, brušenje i drugi).

Transformator 220-36 V

Da biste snizili napon s 220 na 36V, možete koristiti marke transformatora:

 • OCO 0,25 220 / 36V;
 • OSM 0,063kW 220/36;
 • OSZR 0,063 kW 220 / 36V;
 • Kutija sa padajućim transformatorom YATP-0,25 220 36V (ovo je ključ u ruke u metalnom kućištu za ugradnju u prostorije, klase zaštite IP54).

Transformator 220-12 V

Za snižavanje napona s 220 na 12V, možete koristiti transformatore marke:

 • OSO25 220 / 12V;
 • TRS 300W AC 220 B-AC 12B (toroidni ne zauzima puno prostora);
 • 30VA, 230 / 12V, 2,5A INDEL TSZS30 / 005M (mala snaga za ugradnju na DIN šinu).

Spuštanje napona u kući

Uz nepravilna snaga Često postoji problem s prenaponskim i pod naponom. To dovodi do preranog kvara grijaćih uređaja, svjetiljki i drugih uređaja kod potrošača. Pretpostavimo da morate smanjiti napon s 260 na 220V, pa je vaš izbor korištenje stabilizatora napona. Dolaze u različitim vrstama, najjeftiniji od njih je relej, u stvari je autotransformator u kojem releji automatski prebacuju slavine iz navijanja.

Ako trebate zaštititi određeni uređaj, na primjer, računalo, koristite modele male snage kapaciteta oko 1000 VA (1 kVA), kao što je SVEN VR-L1000, cijena mu je 17-20 dolara. Ali imajte na umu da je njihova aktivna izlazna snaga manja od naznačene pune u Volt-Ampersima. Na primjer, model od 1 kVA može napajati opterećenja do 0,3-0,4 kW. Pogledajte i specifikacije. Navedeni model može izdržati do 285 Volta, ali većina modela ima 260 V

SVEN stabilizator

U većini slučajeva, radi zaštite cijele kuće, model RUCELF SRWII-12000-L ima dovoljno svoje pune snage od 12 000 VA, a nosivost aktivne snage je 10 000 W. Može izdržati ulazne napone do 270V.

RUCELF SRWII-12000-L

Da biste saznali više o tome kako odabrati stabilizator napona i kakvi su stabilizatori, rekli smo u člancima:

Balastni kondenzator za napajanje uređaja male snage

Da biste napajali uređaje male snage, možete učiniti bez transformatora - s jednim kondenzatorom. Ovaj krug naziva se balansno napajanje bez transformatora bez kondenzatora. Načelo njegova rada temelji se na ograničavanju struje pomoću reaktancije kapacitivnosti. Ispod vidite opcije za njegovu provedbu.

Krug kondenzatora balasta

Izračun kapaciteta balastnog kondenzatora za snagu bez transformatora temelji se na trenutnoj potrošnji opterećenja i njegovog napona napajanja.

Izračun kapaciteta balastnog kondenzatora

Ili prema ovoj formuli daju rezultat približno isti:

Formula za izračun kapaciteta balastnog kondenzatora

Usput, izraz pod korijenom kao rezultat pri izračunavanju kondenzatora za napajanje uređaja od 5-20V daje oko 220, ili vrijednost jednaku Uinputu.

Takav izvor napajanja pogodan je za spajanje prijemnika, LED dioda, noćnih svjetala, punjenje malih baterija i ostalih potrošača male snage.

Spustite konstantni napon

Pri projektiranju elektronike često je potrebno spustiti napon postojećeg napajanja. Također ćemo pogledati nekoliko tipičnih situacija.

Ako radite s mikrokontrolerima, mogli biste primijetiti da neki od njih rade s 3 Volta. Pronalaženje pravih napajanja nije jednostavno, tako da možete koristiti punjač za svoj telefon. Tada je potrebno smanjiti njegov izlaz s 5 na 3 Volta (3.3 V). To se može postići smanjenjem izlaznog napona napajanja zamjenom zener diode u povratnom krugu. Možete postići bilo koji napon, i visok i nizak - postavljanjem zener diode željene vrijednosti. Možete ga odrediti metodom odabira, u dijagramu ispod označen je crvenom elipsom.

Krug punjača

A na ploči izgleda ovako:

Zener dioda na ploči

U sljedećem videu autor demonstrira takvu preradu, ne samo da bi je smanjio, već i povećao izlazne parametre.

Na punjačima naprednijeg dizajna koristi se podesiva zener dioda TL431, a zatim je podešavanje moguće zamjenom otpornika ili omjera para otpornika, ovisno o krugu. U donjem dijagramu oni su označeni crvenom bojom.

TL431 na krugu

Osim zamjene zener diode na memorijskoj ploči, napon možete sniziti otpornikom i zener diodom - to se naziva parametrijskim stabilizatorom.

Parametrijski stabilizator

Druga je mogućnost instalirati lanac dioda u prekidu kruga. Na svakoj silicijskoj diodi ispustiće oko 0,6-0,7 volti. Tako možete smanjiti napon na željenu razinu upisivanjem željenog broja dioda.

Često postoji potreba za spajanjem uređaja na putnu mrežu automobila, kreće se od 12 do 14,3-14,7 volti. Za snižavanje istosmjernog napona s 12 na 9 Volta, možete koristiti linearni stabilizator, poput L7809, a za snižavanje sa 12 na 5 Volti, koristite L7805. Ili njihovi analozi ams1117-5.0 ili ams1117-9.0 ili amsr-7805-nz i slično za bilo koji željeni napon. Dijagram povezivanja takvih stabilizatora prikazan je dolje.

IC stabilizator

Da biste napajali snažnije potrošače, prikladno je koristiti impulsne pretvarače za spuštanje i podešavanje napona iz izvora napajanja. Ploče na LM2596 su primjer takvih uređaja, a u mrežnim trgovinama na engleskom jeziku mogu se naći na zahtjev "DC-DC step down" ili "DC-DC Buck converter".

LM2596

Na kraju, preporučujemo vam da pogledate videozapis o tome kako se jasno razmatraju načini za smanjenje napona:

To su sve najracionalnije opcije za smanjenje napona istosmjerne i izmjenične struje. Nadamo se da su vam pruženi podaci bili korisni i zanimljivi!

Sigurno ne znate:

(2 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar