Kako dobiti struku električara?

Struka električara bila je i bit će tražena, jer svake godine potrošnja električne energije samo raste, a električne mreže šire se sve više i više na planeti. U ovom članku želimo čitateljima poručiti kako od početka postati električar, gdje započeti i gdje studirati kako biste bili profesionalac u svom području.

Vrste profesije

Prije svega, valja napomenuti da električar može biti električar, elektroničar, električar, elektroinženjer, dizajner, električar, elektro inženjer ili čak inženjer energije, ako uzmete cjelinu. Kao što znate, svaka profesija ima svoje karakteristike. Da biste postali električar, za početak morate odabrati prikladnu specijalnost za sebe s kojom ćete u budućnosti odlučiti dobro povezati svoj život ili zasebno razdoblje.

Vrste profesije

Naš savjet je ako vas stvarno zanima sve što je povezano s električnom energijom, bolje je planirati unaprijed, odabrati perspektivna područja koja su ključna za znanstveni i tehnološki napredak. Danas je vrlo zanimljiv posao struka dizajnera napajanja ili dijagnostičara auto električara.

Gdje započeti trening?

Danas možete postati električar ispočetka ako studirate na sveučilištu, tehničkoj školi, fakultetu, strukovnoj školi ili čak na posebnim hitnim tečajevima. To ne znači da je visokoobrazovna ustanova temelj kroz koji možete postati profesionalni električar. Prilično je puno stručnjaka koji su diplomirali na fakultetu da bi samo dobili koru i dobili posao u poduzeću.

Razmotrimo neke od najpopularnijih načina za stjecanje profesije električara:

 1. Sveučilište. Trajanje usavršavanja je od 4 do 5,5 godina. Diplomanti mogu biti inženjeri, kao proći najnapredniji teorijski i praktični tečaj. Trening je možda besplatan.
 2. College. Nakon upisa nakon 9. razreda, tečaj studija traje od 3 do 4 godine. Nakon 11. razreda, studenti će morati studirati od 1,5 do 3 godine. Kvalifikacija koju diplomanti dobivaju je tehničar. Postoji prilika za besplatno učenje.
 3. Fakultet, strukovna škola - osposobljavanje od 1 do 3 godine. Nakon diplome možete postati električar koji popravlja električnu opremu. Kao i u dva prethodna slučaja, obrazovanje je besplatno.
 4. Hitni tečajevi - od 3 tjedna do 2 mjeseca. Najbrži način da od nule postanete električar. Danas možete naučiti struku čak i putem interneta zahvaljujući Skype konferencijama i individualnom treningu. Cijena tečaja kreće se od 10 do 17 tisuća (cijene za 2017.).
 5. Self-studija. Prikladno samo ako želite postati električar kod kuće. Postoje mnoge knjige, plaćeni tečajevi, pa čak i web stranice poput naše. my.electricianexp, gdje možete naučiti gotovo sve kako biste samostalno izvršili jednostavne ožičenje. Zadržat ćemo se ove metode koja vam omogućuje da od početka postanete kompetentni električar.

Preporučujemo i gledanje videozapisa koji jasno pokazuje gdje treba započeti kako bi postao električar kod kuće:

Prvi koraci ka učenju

Nekoliko riječi o samouku

Ako vas zanima struka električara samo da biste samostalno obavljali jednostavne električne radove, tada će biti dovoljno proučiti sav materijal iz knjiga i video tečaja, a zatim izvesti jednostavne veze i popravke od malog. Više puta smo susretali prilično kompetentne elektrotehničare koji su obavljali složene radove bez obrazovanja i sa pouzdanjem možemo reći da su to radili vrlo profesionalno. U isto vrijeme naišli su i tužni električari s visokim obrazovanjem, koje se jezik ne usuđuje nazvati inženjerima.

Sve to dovodi do činjenice da je moguće postati električar kod kuće, ali još uvijek neće nauditi da učvrsti znanje stečeno pohađanjem tečajeva. Drugi način da naučite sve potrebne vještine je pitati pomoćnika električara za gradilište. Također se možete oglašavati na raznim forumima za koje se slažete da će električarima pomoći besplatno ili za mali postotak zarade. Previše stručnjaka neće odbiti pomoć, poput "podizanja na pod", skrivanja ili nečeg drugog kako bi se pomoglo nekoliko stotina. Vi ćete zauzvrat moći steći iskustvo promatrajući rad učitelja. Nakon nekoliko mjeseci takvog obostrano korisnog rada, možete sami započeti spajati utičnice, strojeve ili čak popravljati učvršćene uređaje. I tada će vam samo iskustvo i novi predmeti pomoći da postanete dobar električar bez obrazovanja.

Električar s kolegom

Pa, zadnje što preporučamo jest naučiti osnove prema našim savjetima. Za početak možete proučiti rubriku ožičenje, a zatim idite na korisni savjeti i tako dalje u svim odjeljcima. Pored ovoga, neće škoditi proučavanju knjiga, o kojima ćemo također razgovarati i pronaći prikladan video tečaj. Kao rezultat toga, ako postoji želja i pažljivi ste na sve postavljene zadatke, postati električar kod kuće sigurno će uspjeti.

Kako biste razumjeli izglede takve profesije, danas postoji puno pravnika, ekonomista i drugih specijalnosti, gdje je mentalni rad više potreban. Ali radnicima nedostaje radne snage. Kao rezultat, s velikom željom možete naučiti i naći visoko plaćeni posao ako se zaista pokažete kao specijalist. Prosječna plaća električara za 2017. godinu iznosi 35.000. S obzirom na dodatne honorarne poslove i povećanje otpuštanja, lako će zaraditi puno više - od 50.000. Ove brojke već razjašnjavaju sliku, obećava li postati električar.

Pored svega navedenog, preporučio bih nekoliko izvora informacija:

 1. Koji alat treba imati električar? - minimalni set mora vam biti prisutan od samog početka treninga.
 2. Struja i sigurnost - odjeljak u kojem razmatramo sve nijanse i opasne situacije o kojima biste vi kao početnik trebali znati. Ne zaboravite da struka električara ima svoju glavnu manu - rad je opasan, jer riješit ćete se električnog udara.

To je sve što sam vam htio reći o tome odakle bih počeo postati električar. Nadamo se da ćete nakon čitanja članka moći odlučiti gdje ćete studirati i hoće li biti ispravno povezati svoj život s takvom profesijom.

Prvi koraci ka učenju

(31 glasova)
Učitavam...

15 komentara

 • Aleksandar

  Posebnost električara, bilo koje kategorije, od električara do inženjera elektrotehnike i dizajnera, zahtijeva posebne osobnosti. To je zbog velike opasnosti električne energije - nevidljiva je i nema svojstva za otkrivanje ljudskim osjetilima, tj. Manifestira se potpuno neočekivano - kroz električnu vodljivost okoline i poznatih vodiča, žica.Stoga osoba koja odabere ovu profesiju trebala bi imati uravnotežen živčani sustav, biti promišljena, oprezna, ležerna po prirodi, imati dobro pamćenje.
  Sjećam se slučaja kada je iskusni inženjer instalacije u prolazu, na zahtjev testera, provjeravao napon u otvorenoj utičnici, sonde su se zatvorile zbog naleta i stvorio se oblak plazme koji je ozbiljno spalio ruke i lice (budući da je utičnica u toj tvornici bila spojena izravno na strujne osigurače) , Dakle, ovaj specijalitet je srodan specijalitetu leta ili čak svemira.

  odgovor
 • Jurij

  Poznavanje fizike, posebno Ohmov zakon, ne škodi.

  odgovor
 • Pavle

  Električar, dobra profesija i uvijek je u potražnji!

  odgovor
 • Konstantin

  Slušajte momci glupo pitanje: ako obučem gumene cipele i zatvorim krug 220V, to će me ubiti električnom strujom? Ja sam student i znam da je čovjek opterećenje i struja teče kroz vodič samo kad je krug zatvoren i još uvijek postoji uzemljenje. Ali ako uklonim zemlju, onda prema ideji, struja neće proći kroz mene ili još uvijek nije ????

  odgovor
  • Horor

   Pitanje je veliko…. ili student humanističkih znanosti….
   Za formulaciju ".. zatvorite krug na 220v ..." besmisleno je ....
   Sa čime ćete zatvoriti (N na L? Ili samo zgrabiti faznu žicu rukom?)?
   Kroz što ćete se zatvoriti (metalnim predmetom? Ili kroz sebe?)?

   Električni bogovi osvećuju se na nekoliko načina:

   1 - struja prolazi kroz srce ... .. potrebna je vrlo mala struja da srce "skoči" iz ritma i stane ...
   ako jednom rukom uzmete za fazu, a drugom za neutralni vodič ... tada će se botovi morati zamijeniti bijelim papučama ... bez obzira jesu li ili ne ...
   Ako jednom rukom dodirnete faznu žicu, tada će se roboti uštedjeti .... vjerojatno ... ako budete imali sreće ...

   2 - struja prolazi kroz tijelo .... jaka struja ... konvulzije i mehanička oštećenja gibaka nastaju zbog nekontrolirane mišićne konvulzije .... kidanje tetive i kidanje unutrašnjih organa ....

   3 - struja je toliko velika da se eksperimentator pretvara u "Bulbulator" - počinju toplotne opekline, ključanje tekućine, prženje mesa, karbonizacija i drugi užas ... ako za to postoje uvjeti, onda botovi u većini slučajeva samo smiruju živce ...

   Bolje je da osoba koja postavlja takva pitanja ne drži se struje ...

   odgovor
   • Sergej

    U pravilu, ono što dođe u kontakt najbrže se počinje zagrijavati. Dakle, dok se radi o drobovima - na primjer, ruka ili noga će već izgorjeti i „otpasti“.

    odgovor
   • Andrey 37

    Pa nisam razumio ... ako se obučem u gumene cipele i borim se za fazu, hoću li dobiti struju?
    Kako struja može proći ako nema uzemljenja?

    odgovor
    • Nepoznata

     Mladiću, budala si i ne znaš ništa o struji !!!
     Tko god će vas ubiti, uzemljenje je zaštita od nenamjernih električnih udara, a to nije činjenica koja će pomoći

     odgovor
 • Maksima

  Neću ulaziti u spor, jer sam nov u ovom poslu, ali s tim treba biti izuzetno oprezan. Nemam specijalno obrazovanje. Ja sam po struci inženjer po struci, i pohađao sam hitna tečaja u dva mjeseca za električara. Prijatelj se dogovorio za asistenta u svom poduzeću. Kad se već manje-više uvukao u to, počeo je tražiti posao. Na Avitu su ponudili i pomoćnika, ali drugom, razvijenijem poduzeću. Slažem se (nisam uzalud što sam objavio životopis). Dok radim samo 3 mjeseca, pridružujem se poslu.

  odgovor
 • pobjednik

  Moj suprug je autoelektričar. Iako je stekao diplomu iz elektrotehnike. Čitao sam negdje na Avitu da ljudima treba servis automobila. Otišao sam (nisam zvao, nisam pisao, nego otišao) tražiti priliku da dobijem pomoćnika ili da nekako naučim. Pa su je uzeli. Na drugom pokušaju.

  odgovor
 • Kuanysh

  Dobar dan. Radim kao električar. Bavim se elektroinstalacijom i održavanjem uredskih prostora i stambenih zgrada. Nepoznati odvjetnik po savjetu rodbine. Budući da sam u školi i na sveučilištu studirao vrlo slabo, diplomiram pravnik kod kuće. Oko 4-5 bavim se elektrikom, nema problema i ne zarađujem loše.

  Ukratko, koje knjige i udžbenike moram pročitati da bih postao dizajner? Hvala unaprijed.

  odgovor
 • Vasurik

  Dragi autor zaboravio je opisatigodišnji Izloženost TB-u

  i što prijeti ako se ne ispuni

   

  odgovor

Dodaj komentar