Električno podno grijanje za drvenu kuću

Grijani pod u drvenoj kući može se montirati na različite načine. Jednostavan i moderan pristup je suha ugradnja na drvenu podlogu. Postoji još jedan način: netko će ga nazvati klasičnim, a netko će ga nazvati zastarjelim. Zahtijeva ugradnju betonske baze ispod kabela i, u nekim slučajevima, dodatnog izlijevanja ili sloja za izravnavanje na vrhu. Obje opcije zahtijevaju određeno znanje koje ćemo podijeliti u ovom pregledu. Koji se grijaći element može postaviti na drvenu podlogu? Što je uključeno u dizajn "pita" prilikom ugradnje kabela u cement? Koji je jeftiniji? Odgovorit ćemo na ta pitanja i razmotriti nekoliko shema instalacije za različite vrste podnog grijanja s primjerima određenih proizvoda.

Što je važno znati?

Topli pod možete instalirati na jedan od sljedećih načina:

  • na postojećem drvenom podu;
  • na drvenom podu s zračnim razmakom (na trupcima);
  • na betonskoj podlozi;

Izbor sustava grijanja ovisit će o tome je li potreban cement, sredstvo za izravnavanje, ljepilo za pločice ili mastika - to je ugradnja „mokrog“. Sljedeće vrste grijaćih elemenata pogodne su za grijanje drvenog poda: infracrveni film, kabel na montažnoj ploči, rezni kabel, grijaće prostirke.

Gledajući unaprijed, napominjemo da je za postavljanje prostirki za grijanje potrebna betonska podloga ili cementni pijesak. To nije moguće predvidjeti u svakoj drvenoj kući, osim možda u prizemlju. Infracrveni film i kablovi na pločama mogu se ugraditi na drvene podove. Prekinuti kabel za grijanje može se postaviti i u estrihu i na suhi način (na trupce). U potonjem slučaju izuzetno je važno pravilno izračunati snagu. Ovdje možete pogledati specifične tople podove za drvenu kuću, koji su prikladni za situacije razmatrane u pregledu.

Na drvenoj podlozi

Prema zahtjevima europskih standarda, kablovski sustavi grijanja specifične snage 100 W / m2 ili više zabranjeni su za postavljanje na drvenu podnu podlogu. Infracrveni filmovi nisu podložni takvim ograničenjima.

Infracrveni film

IR filmovi su univerzalni: mogu se montirati na pod, strop, zidove. Dostupno u kapacitetima od 150 i 220 W / m2.

Suha ugradnja infracrvenog filma na drveni pod

Polaganje IR filma ispod laminata

proizvodi:

Lavita LH, Q-Term KH, Heat Plus, RexVa Xica, KS-PTC.

Suha ugradnja infracrvenog filma na drveni pod na trupcima

IR podno grijanje na drvene trupce

Slični proizvodi:

Lavita LH, Q-Term KH, Heat Plus, RexVa Xica, KS-PTC.

Navedeni IR filmovi producirani su u Južnoj Koreji, kao što je, međutim, velika većina onih u prodaji. U Europi se upotreba infracrvenog filma ne prakticira. Možda je cijela poanta u tome što u postojećim europskim standardima u Aziji nema zabrana upotrebe sustava infracrvenog filma.Proizvođači sami izjašnjavaju o sigurnosti IR filma i dug radni vijek. Pristalice ovog jednostavnog za instaliranje i jeftinog (cijena filma od 1 mp - od 325) imaju mnogo argumenata u korist sigurnosti. Na primjer, ovo: grijanje infracrvenog toplog poda kontrolira regulator temperature, što će spriječiti pregrijavanje filma.

Važno je znati: Film se ne smije postavljati tamo gdje će stajati namještaj. Izuzetak je KS-PTC. Košta više, ali zahvaljujući učinku samoregulacije može se instalirati po cijelom obodu prostorije. Instaliranje infracrvenog filma ispod pločice je teško: na kraju krajeva, ljepilo za pločice se ne može nanositi na njega. Bit će potrebno napraviti složenu pitu od višeslojnog sloja, ne preporučujemo vaganje drvenog poda!

Kabel na montažnoj ploči

Nažalost, ova metoda montiranja na ploču nije baš popularna, pa je raspon mali.

Instalacija suhog kabela na montažnoj ploči na drvenom podu

Kabel za grijanje laminata

proizvodi:

U-RD-B (Raychem), Deviflex 10T (Devi).

Instalacija suhog kabela na montažnoj ploči na drvenom podu na trupcima

Topli pod na trupcima

proizvodi:

Deviflex 10T (Devi)

Poboljšanja za sustav Devi: Koriste se otpornički kabel 6-10 W / m i DEVIcell ™ suhe montažne ploče s utorima za upravljanje kablovima. Proizvođač preporučuje ugradnju hidroizolacijskog sloja prilikom ugradnje ispod parketa ili laminata na drveni pod. Ako je grijanje instalirano na zaostatke za dekorativne premaze, kao što su: linolej, vinil, tepih, laminat, tada je potrebno dodati materijal koji apsorbira zvuk i štit koji raspodjeljuje udarno opterećenje na strukturu.

No U-RD-B kabel na R-RF Raychem pločama može se instalirati izravno na dno drvenog poda. Kao završni premaz preporučuje se parket, parket ili laminat. Također možete položiti ispod pločica, samo morate promijeniti shemu ugradnje: dodajte temeljni premaz preko kabela i ljepljivi sloj za pločicu. Raychem U-RD-B se od ostalih analoga razlikuje po visokoj cijeni, izvrsnoj kvaliteti komponenata i samoregulirajućim kabelom, što vam omogućuje uštedu do 20% energije prilikom grijanja poda. Proračun snage (35-100 W / m2) samoregulirajućeg kabela temelji se na tome koliko je baza izolirana od gubitka topline.

Iz sličnih sustava ponekad se pojavljuje u prodaji danski DVC-10 kabel (Heandy Haet) koji se, poput Devija, može pripisati srednjoj cjenovnoj kategoriji (grijaći komplet s montažnom pločom koštat će oko 7000).

Ugradnja odvojivog kabela na trupce

Ugradnja kabela na trupce za drvene kuće najčešća je opcija. Nije pretjerano naporno, a cijena se ne "zagrize" (oko 3000 za skup europskog kabela za grijanje 1 m2 poda). U drvenim podovima i drugim konstrukcijama od zapaljivog materijala, specifična snaga sustava grijanja ne smije prelaziti 60-80 W / m2 s linearnom snagom kabela ne većom od 10 W / m, odabran je korak ugradnje unutar 90 - 130 mm.

Krug grijanja kabela

Visina zračnog čepa između izolacije i poda (šperploča) treba biti 30 mm, udaljenost između kabela i poda - 10 mm. Kabel treba položiti ravnomjerno po cijelom području zagrijane površine.

Na betonskoj podlozi

Ako je betonski pod postavljen u prizemlju drvene kuće ili je postavljen drveni estrih (uzimajući u obzir postojeća pravila i ograničenja), tada izbor grijaćeg elementa za topli pod postaje širi.

Polaganje grijaćeg kabela u estrih

Prije kupnje odvojivog kabela za ugradnju u estrih, važno je pravilno izračunati snagu i korak polaganja. Ispod pločica i porculanskih pločica koristite grijaći kabel specifične snage 10-20 W / m.

 

proizvodi:

SVK-20 (Thermo), Deviflex 10T (Devi), TXLP / 2/17 (Nexans), TXLP / 1/17 (Nexans).

Shema se također može koristiti za ugradnju ispod laminata, linoleuma, tepiha, ali umjesto ljepljivog popločanog sloja, postavlja se podloga za apsorbiranje zvuka za laminat. Za drvene podove preporučuje se korištenje kabela specifične snage 6-10 W / m.

Preporučena snaga za udoban sustav betonskog podnog grijanja je 60-100 W / m2. Maksimalna debljina baze je 50 mm, sloj samonivelirajućeg sastava (estriha) je 30-80 mm. U hladnim sobama osigurajte toplinsku izolaciju baze.

Ugradnja grijaćih prostirki u ljepilo za pločice

 

Prostirka za grijanje pločica

proizvodi:

Thermomat TVK-130 (Thermo), "National Comfort 2NK" (CCT), Heatus M-B (Heatus), Lavita mat (Lavita).

Gore navedene prostirke za grijanje kao primjeri za ugradnju ispod pločica imaju snagu 130-170 W / m2. Shema se također može koristiti za ugradnju ispod laminata, linoleuma, tepiha, ali umjesto ljepljivog popločanog sloja, postavlja se podloga za apsorbiranje zvuka za laminat. Za drvene podove preporučuje se korištenje prostirki kapaciteta 80 W / m2. Cijena prostirki počinje od 2000 po kvadratu. m

Ova je shema slična prethodnoj, samo što montažna rešetka nije potrebna, budući da se prostirka isporučuje u obliku kabela koji je već pričvršćen na mrežu željenim korakom ugradnje. Zbog toga su kablovske mreže (grijaće prostirke) široko rasprostranjene i prodaju se po principu "ključ u ruke" za podno grijanje. Obrazac instalacije može spriječiti uporabu samonivelirajućeg sloja. U tom se slučaju ljepilo za pločice (mastika) odmah nanosi na fiksni prostirku, a pločica se odmah uredno položi na vrh. Trebali biste se konzultirati s uputama, jer svi proizvođači određuju svoja pravila. Dakle, za Thermomat prostirke preporučena debljina ljepljive otopine je 3-4 cm, za National Comfort prostirke - od 8 mm, za proizvode Devi - 3-5 cm.

Ugradnja prostirki na drvenu podlogu sa estrihom

Neki proizvođači dopuštaju uporabu prostirke snage 150 W / m2 na drvenom podu sa estrihom. Evo primjera i instalacijskog dijagrama:

 

Popločan termomat

Proizvodi: DEVImat 150T (Devi), Warmstad WSM (CCT).

Shema se može koristiti za ugradnju pod laminat, linolej, tepih. Umjesto sloja ljepljive pločice postavljena je podloga koja apsorbira buku za laminat, a prostirka se izlije cementnim pješčanim estrihom od 3 cm. Grubi drveni pod mora biti čvrsto fiksiran.

Folijske prostirke za ugradnju bez estriha

Ako je temelj poda betonski ili je ugrađena cementno-pijeska estriha, prikladno je koristiti sustave grijanja Devidry, Thermo LP koji se lako ugrađuju (snaga od 100 W / m2). Ovdje vrijedi važno pravilo koje je navedeno u uputama za postavljanje i uporabu europskih proizvođača ovih kablovskih sustava: zabranjeno je koristiti proizvode s kapacitetom većim od 80 W / m2 u sobama s drvenim podom.

 

Laminirana folija ispod laminata

proizvodi:

Devidry (Devi) *, Thermomat TVK-130 LP (termo).

Kao supstrat, Devi preporučuje ugradnju parne barijere.

Zapazite ove marke i koristite ih za suhu ugradnju u slučaju kada je pod u kući betonski, a završna obrada drvena. Njihov dijagram ugradnje vrlo je jednostavan (slično ugradnji kabela na montažnu ploču), cijena je od 3500 po kvadratu. m

Instalacijski dijagrami ne prikazuju mjesto ugradnje senzora, termostata, kablova za napajanje. Ovo su važni koraci koje trebate slijediti pri pozivanju na priručnik za instalaciju proizvoda. Kako bi se spriječilo pucanje drvenog poda, termostat s senzorima za zrak i pod treba ograničiti maksimalnu temperaturu poda na 35 stupnjeva. C.

Prilikom odabira vrste grijaćeg elementa pažljivo pročitajte upute za njegovu ugradnju. Vrsta poda i vrsta završne obrade važni su kriteriji prilikom odlučivanja o kupnji toplog poda. Tepisi, linolej, ploče za parket i drugi premazi moraju izdržati temperature navedene u dokumentaciji proizvoda. Stoga bi se kompatibilnost kabelskog sustava s jednom ili drugom vrstom ukrasnog premaza trebala odrediti u uputama određenog proizvođača. Neki proizvođači sustava grijanja strogo reguliraju vrstu podloge, toplinskih i hidroizolacijskih slojeva.

Odlučiti o izboru materijala za grijani pod u drvenoj kući je složen.Ako se kuća još uvijek projektira ili gradi, polje za djelatnost mnogo je šire: možete pružiti betonsku podlogu, položiti debljinu konstrukcija i dodatna opterećenja. Skuplje opcije za suhu ugradnju mogu se koristiti u bilo kojoj fazi izolacije kuće.

Učitavam...

Dodaj komentar