5 najboljih softvera za izračun uzemljenja

I dalje smatramo najboljim softverom za električare, a u ovom bih se članku želio zaustaviti na pregledu programa za izračunavanje uzemljenja. Prije nego što nastavite na ugradnja kruga uzemljenja u privatnoj kući ili na trafostanici, prvo što treba učiniti je izračunati zaštitni otpor zemlje, kao i broj elektroda i duljinu vodoravne uzemljene elektrode. Uz to, korisni su izračunati podaci koji se odnose na presjek GZSH, glavni PE provodnik, pa čak i proračun naponskog koraka. Sve se to može učiniti pomoću posebnih programa o kojima ćemo sada govoriti.

"Electric"

Prvi softverski proizvod koji bih želio razmotriti zove se Electric. Već smo razgovarali o njemu kad smo se smatrali najboljim programi za proračun presjeka kabela, Dakle, Električar se lako može nositi s proračunima parametara kruga uzemljenja. Prednost ovog proizvoda je što je prilično jednostavan za upotrebu, rusificiran i također ima mogućnost besplatnog preuzimanja. Programsko sučelje možete vidjeti na snimkama zaslona u nastavku:

Sve što trebate učiniti je postaviti početne podatke, a zatim kliknite gumb "Izračun konture". Kao rezultat, dobit ćete ne samo detaljan postupak izračuna s korištenim formulama, već i crtež koji će pokazati gotovu petlju. Što se tiče točnosti proračuna, ovdje preporučujemo korištenje najnovijih verzija programa, jer u zastarjelim verzijama postoje mnogi nedostaci koji su se vremenom otklonili. Ako trebate izračunati krug uzemljenja za privatnu kuću ili ozbiljnije konstrukcije, na primjer, kotlovnicu ili trafostanicu, preporučujemo upotrebu ovog proizvoda.

Proračun uzemljenja u programu Električni prikazan je u videu:

"Izračun uređaja za uzemljenje"

Naziv drugog programa govori sam za sebe. Zahvaljujući njemu moguće je izračunati ne samo uzemljenu petlju, već i zaštitu od groma, što je također izuzetno potrebno. Sučelje programa je, zapravo, prilično jednostavno, kao u gore spomenutom analognom. Obrazac za popunjavanje početnih podataka izgleda ovako:

FPS

Ako trenutno morate izvršiti najjednostavniji proračun petlje za uzemljenje, možete koristiti našu mrežni kalkulator uzemljenja, Točnost izračuna je naravno inferiornija od softverskih proizvoda navedenih u članku, no ipak ćete dobiti približne vrijednosti na koje biste se trebali usredotočiti.

„Uzemljenje”

Još jedan softverski proizvod čije ime govori samo za sebe. Kao i u prethodna dva programa, i ovo se može bez problema razvrstati, jer Sučelje je najjednostavnije i predstavljeno je na ruskom jeziku. Najnovija inačica programa (v3.2) omogućuje ne samo izračunavanje memorije, već i procjenu mogućnosti korištenja armirano-betonskih temelja industrijskih zgrada kao zaštitnog kruga.Osim toga, program vam može pomoći u odabiru presjeka GZSH, PE vodiča, kao i vodiča sustava izjednačavanja potencijala. Još jedna korisna značajka proizvoda je proračun napona dodira i naponski korak, Već ste vidjeli sučelje malo više; izgleda ovako:

Činjenica je da su tvorci ovog programa ujedno i tvorci tvrtke Electric, tako da možete preuzeti jedan od proizvoda navedenih u asortimanu.

ElectriCS Oluja

Složeniji program koji se koristi, a koji zahtijeva vještine modeliranja, je ElectriCS Storm. Nije preporučljivo koristiti ga za proračun kruga uzemljenja kuće, jer vjerojatno ćete se zbuniti i sve izračunati s pogreškama. Preporučujemo rad s ovim softverom za energetske stručnjake ili studente s preklapajućim se specijalnostima.

Prednost ovog softverskog proizvoda je u tome što je moguće dizajnirati uređaj za uzemljenje (uzemljujući uređaj) i na taj način prikazati 3D model gotovih zaštitnih krugova. Uz to, funkcionalnost programa omogućuje vam izračunavanje elektromagnetskog okruženja i uzemljenja podstanica.

Svi se crteži mogu spremiti u dwg formatu, tako da ih možete otvoriti u AutoCAD-u.

"Shark"

Pa zatvara našu listu najboljih programa za računanje uzemljenja, softverskog paketa energetskog sustava zvanog "Shark", zahvaljujući kojem možete izračunati:

  • uređaji za uzemljenje;
  • zaštita od groma;
  • karakteristike zaštitnih uređaja;
  • gubici napona do 1 kV;
  • snaga objekata, kao i električni kotlovi i klima uređaji;
  • odjeljak ožičenja;
  • unutarnja rasvjeta;

Sučelje je također intuitivno i predstavljeno na ruskom:

morski pas

"Morski pas" dostupan je za besplatno preuzimanje, pa ga pronaći na internetu nije teško. Na kraju, preporučujemo vam pogledati vrlo koristan video na temu:

Ovim zaključujemo naš pregled. Nadamo se da su vam priloženi programi proračuna uzemljenja dobro došli i pomogli u organizaciji zaštitnog kruga.

Također preporučujemo čitanje:

(3 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar