Pretvorite vate u kilovate i obrnuto

Watt (W, W, W) je uobičajena mjerna jedinica za snagu. U SI međunarodnom sustavu jedinica, vati (kratica - W) se odnose na izvedene jedinice. Vrlo često, prilikom izračuna i u svakodnevnom životu, postaje potrebno pretvoriti kilovate u vate i obrnuto. Zapravo, prijevod nije težak, ali nekima je teško koristiti jednostavne proračune. Zato smo u ovom članku odlučili detaljno opisati koliko vata po kilovatu električne energije.

Omjer jedinice snage

Kao što smo već rekli, Watt se odnosi na izvedene jedinice, što znači da se vrijednost ove količine može izraziti u osnovnim jedinicama sustava. Prema osnovnoj definiciji, za 1 vat se uzima snaga koja obavlja rad od 1 joula u 1 sekundi. Na temelju toga, prikaz vrijednosti snage 1 vata pomoću osnovnih mjernih jedinica ima sljedeći oblik:

1 vat = 1 kgm2/ s3,

Pored toga, W se može izraziti pomoću drugih jedinica:

  • 1 vata = 1 J / s, (1 joule u sekundi);
  • 1 vata = 1 N · m / s, (1 Newton po metru u sekundi).

Radi praktičnosti uporabe mjernih jedinica, u međunarodnom je sustavu uobičajeno koristiti prefikse koji određuju decimalnu množinu s obzirom na izvornu vrijednost. Jedna od tih konzola je "kilo". Ova riječ potječe od grčke "chilioi", što u prijevodu znači "tisuću". Stoga upotreba ovog prefiksa znači da se početna vrijednost treba povećati za 103 vrijeme.

Formula za određivanje omjera snage izražene u kilovatima (skraćeno označavanje je kW, kW) i W je sljedeća:

1 kW = 1·103 W(1)

U kilovatima je uobičajeno označavati snagu mnogih strojeva i jedinica koje okružuju čovjeka u svakodnevnom životu i proizvodnji. Električni štednjaci, kuhinjski uređaji, kućanski klima uređaji, perilice rublja, usisivači - ovo je nepotpuni popis uređaja na kojima možete vidjeti oznaku nazivne snage u kW. To se odnosi i na motore s unutarnjim sagorijevanjem modernih automobila. Istina, ovdje, uz vrijednost u kilovatima, često postoji oznaka za konjske snage. Upotreba ove izvansustavne jedinice nije ništa drugo nego počast tradiciji koja potječe iz vremena prvih parnih motora koji su zamijenili vučnu konjsku vuču. Da biste razumjeli omjer, pretvaranje kilovata u konjske snage izgleda dovoljno jednostavno:

1 kW = 1,36 KS

Dakle, kratki odgovor na pitanje postavljen u naslovu članka može se formulirati na sljedeći način: u 1 kW tisuću vata. Omjer obrnut prema formuli (1) može se zapisati na sljedeći način:

1 W = 1 · 10-3 = 1/1000 kW(2)

Kako pretvoriti kilovate u vate? Da biste to učinili, množite broj u vatima s 10-3, to jest podijeljeno s 1000. Da biste izvršili obrnutu pretvorbu iz kW u W, dovoljno je da pomnožite broj kilovata s 103ili množiti sa 1000.

Radi praktičnosti, predlažemo vašu tablicu pomoću koje možete brzo pretvoriti vate u kilovate i obrnuto:

W kW
1 0,001
10 0,01
100 0,1
200 0,2
500 0,5
1000 1
1800 1,8
10000 10
100000 100

Primjeri prijevoda

Da bi vam bilo jasno kako pretvoriti kilovate u vato i obrnuto, evo nekoliko jednostavnih životnih primjera.

Primjer 1, Na natpisnoj pločici elektromotora nazivna snaga je 1,5 kW. Potrebno je odrediti kako pretvoriti snagu određenog motora u vati. U skladu s gore navedenim pomnožimo broj kW s 1000:

PG. = 1,5 (kW) 1000 = 1500 (W).

Primjer 2, Tablica s tehničkim podacima električne bušilice sadrži podatke: PG. = 900 W. Izračunajte koliko je kW dana dana vrijednost snage:

PG. = 900 (W) / 1000 = 0,9 (kW).

Naziv jedinice za mjerenje snage (kW) čuju svi koji su barem jednom proslijedili očitavanje brojila organizaciji za napajanje. Za ljude koji su daleko od struje potrebno je dati neko pojašnjenje. Potrošač plaća potrošenu električnu energiju, koja se mjeri u kilovatskim satima, kao što se može vidjeti na fotografiji ispod.

Prednja ploča električnog brojila

Jedan kilovatni * sat je energija koja se troši iz električne mreže kada je u nju uključeno opterećenje, snage 1 kW na sat. Na primjer, snažna žarulja sa žarnom niti od 500 W, kada se uključi jedan sat, troši 500 W × h električne energije.

Princip rješavanja problema je kako odrediti koliko je W × sat električne energije u 1 kilovata × sat isti kao u slučaju snage. To je u našem primjeru:

500 W × h = 500/1000 kW × h = 0,5 kW × h.

Slično tome, možete pretvoriti 60 vati u kilovate (to će biti 0,06 kW), 200, 300 ili 2000 vata. Nadamo se da su vam pružene formule i tablica pomogli da shvatite koliko vata po kilovatu električne energije i kako pravilno pretvoriti napajanje iz jednog u drugi. Ako imate bilo kakvih pitanja, svakako ih postavite u komentarima ispod posta!

Bilo bi korisno pročitati:

(4 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar