Što je faza, nula i tlo?

Poznato je da se električna energija proizvodi u elektranama koristeći generatore izmjeničnih struja. Potom se putem dalekovoda iz transformatorskih trafostanica električna energija dovodi do potrošača. Ispitajmo detaljnije kako se energija napaja na ulazima višestambenih zgrada i privatnih kuća. To će čak i lutkama u električnoj energiji jasno reći koja su faza, nula i uzemljenje i zašto su potrebni.

Jednostavno objašnjenje

Dakle, za početak, jednostavnim riječima, reći ćemo vam što su fazna i neutralna žica, kao i uzemljenje. Faza je vodič kroz koji struja teče do potrošača. Prema tome, nula služi da osigura da se električna struja kreće u suprotnom smjeru od nultog kruga. Pored toga, svrha nula u ožičenju je izjednačavanje faznog napona. Uzemljena žica, koja se naziva i uzemljena, nije pod naponom i osmišljena je da zaštiti osobu od strujnog udara. Pročitajte više o prizemljenje To možete saznati u odgovarajućem odjeljku web mjesta.

Boja žica

Nadamo se da je naše jednostavno objašnjenje pomoglo razumjeti što su nula, faza i zemlja u električnoj energiji. Također preporučujemo da studirate žice za označavanje u boji, da shvatite koja je boja fazni, neutralni i uzemljeni vodič!

Zavirimo u temu

Potrošači se napajaju iz namotaja niskog napona padajućeg transformatora, što je bitna komponenta rada transformatorske stanice. Spoj podstanice i pretplatnika je sljedeći: potrošačima se dovodi zajednički vodič koji odstupa od mjesta spoja namota transformatora, nazvan neutralan, zajedno s tri vodiča koji predstavljaju zaključke ostalih krajeva namota. Jednostavnim riječima, svaki od ova tri vodiča je faza, a uobičajeni je nula.

Između faza u trofaznom energetskom sustavu dolazi do napona koji se naziva linearnim. Nominalna vrijednost mu je 380 V. Odredimo fazni napon - to je napon između nule i jedne od faza. Nominalna vrijednost faznog napona je 220 V.

Elektroenergetski sustav u kojem je nula spojena sa zemljom naziva se "sustav s mrtvo uzemljenim neutralnim." Da bi to bilo potpuno jasno čak i početnicima u elektrotehnici: „tlo“ u elektroprivrednoj industriji znači uzemljenje.

Uzemljeni neutralni sustav

Fizičko značenje uzemljenog neutrala je sljedeće: namoti u transformatoru spojeni su sa "zvijezdom", a neutralni je uzemljen. Nula djeluje kao kombinirani neutralni vodič (PEN). Ova vrsta povezanosti sa zemljom tipična je za stambene zgrade koje pripadaju sovjetskoj zgradi. Ovdje je na trijemovima električna ploča na svakom katu jednostavno prokrčena, a zasebna veza s tlom nije predviđena.Važno je znati da je povezivanje i zaštitnog i neutralnog vodiča na tijelo štitnika vrlo opasno, jer postoji mogućnost da radna struja prolazi kroz nulu, a njen potencijal odstupa od nule, što znači i mogućnost strujnog udara.

Za kuće koje pripadaju kasnijoj konstrukciji od trafostanice predviđene su iste tri faze, kao i zasebni neutralni i zaštitni vodič. Električna struja prolazi kroz radni vodič, a svrha zaštitne žice je spojiti provodne dijelove u krug uzemljenja dostupan na trafostanici. U ovom slučaju, u električnim pločama na svakom katu postoji zasebni vod za odvojeno povezivanje faze, nule i zemlje. Uzemljivač ima metalnu vezu s tijelom štitnika.

Poznato je da se opterećenje među pretplatnicima treba ravnomjerno rasporediti po svim fazama. Međutim, nije moguće unaprijed predvidjeti koje će kapacitete koristiti jedan ili drugi pretplatnik. Zbog činjenice da je struja opterećenja u svakoj pojedinačnoj fazi različita, pojavljuje se neutralna pristranost. Kao rezultat, nastaje potencijalna razlika između nule i zemlje. U slučaju kada je presjek neutralnog vodiča nedovoljan, razlika potencijala postaje još značajnija. Ako se veza s neutralnim vodičem potpuno izgubi, tada postoji velika vjerojatnost za slučaj nužde u kojima se napon približi nultoj vrijednosti u fazama opterećenim do krajnjih granica, a teži vrijednosti od 380 V u neopterećenim fazama, što dovodi do potpunog kvara električne opreme , Istodobno je slučaj električne opreme pod naponom, opasan za zdravlje i život ljudi. Korištenje odvojenih neutralnih i zaštitnih žica u ovom slučaju pomoći će izbjeći pojavu takvih nesreća i osigurati potrebnu razinu sigurnosti i pouzdanosti.

Na kraju, preporučujemo gledanje korisnih videozapisa na temu koji daju definicije pojmova faza, nula i uzemljenje:

Također preporučujemo čitanje:

(19 glasova)
Učitavanje ...

11 komentara

 • Pavle

  "Struja se kreće u suprotnom smjeru prema nuli" ...
  struja u našim utičnicama se izmjenjuje, u kojem smjeru može biti?
  svo vrijeme 50 smjerova u sekundi mijenja pravce, zašto u svim člancima o fazi i nuli objašnjenje započinje s tim „smjerom“?

  odgovor
 • Michael

  Svejedno, to nije baš jasno ni za mojih 35 godina i radno iskustvo kao programer oko 15 godina.

  odgovor
 • Michael

  Zašto se faza naziva faza?
  Zašto se tako naziva "nula"?
  Zašto u starim stambenim zgradama nisu radili uzemljenje?

  odgovor
  • Admin

   Nula, jer je kod nas neutralno uzemljeno. Odnosno, idealno bi na ovoj žici trebao postojati nulti potencijal. Faza se naziva faza, jer je izlaz generatora trofazan, sustav napajanja trofazan, a ovo je jedan od njih. Nula također napušta generator kada njegove namote spoji zvijezda, točka priključka je nula.
   Ako uzmete separacijski transformator - 220/220 - na sekundarnom namotu neće biti nula, jer su obje „u zraku“, odnosno nijedan nije uzemljen - to se naziva izolirano neutralno, npr. Koristi se u shemama rasvjete dizalica u proizvodnji ,
   U stvari, sve su kuće bile prizemljene, štitnici stana uzemljeni, u nekim slučajevima i kade. Ali u stanovima je postojao dvožični sustav napajanja. Postoji nekoliko razloga:
   1. Ekonomski. Polaganje tri žice skuplje je i rad će se elementarno izvoditi duže.
   2. Nije bilo takvog obilja moćnih i složenih kućanskih aparata.
   3.Jeste li primijetili da u starim stanovima, gdje još uvijek stoje stari brojila, postoje dva utikača, ili keramički, ili jedan automatski, a drugi keramički sa osiguračem? Od drevnog stabla u mreži je bio napon od 127 Volti, zatim su prešli na 220V, ali odmah je pretvaranje svih uspona i transformatorskih trafostanica duga, skupa i nije uvijek moguća, pa su u stanove uvedene dvije faze, a linearni napon u 127V mreži 220V. Mislim, sustav opskrbe električnom energijom moderniziran je s rastom potražnje potrošača. U skladu s tim, promijenili su se zahtjevi električne sigurnosti - SNiPs, PUE itd.
   U modernom stanu postoji puno moćnih električnih uređaja koji se koriste, a postoji velika opasnost od strujnog udara, na primjer, kada se faza probije u kućište.

   odgovor
   • Aleksandar.

    Još uvijek nisam ništa razumio, zvijezda, zrak je bio nula, ali ne i nula. Zašto točno 380, a ne 325 ili 360? Čini se da bi voljeli objasniti lutke, ali otišli su u samovare.

    odgovor
    • Admin

     Koja je zvijezda zrak? 380, jer su tako odlučili. Zašto 220? Jer su odabrali takav standard napona, jer su u Americi 110, a istina 110 + 0 + 110, u antifazi. Jer, zašto, i 50 hertza. Zvijezda je odabrana jer je moguće dobiti 380 između faza u istoj liniji i korijen 3 (1,71) puta manje - 220 između faze i nule. Što želite pitati? Pišite jasno, molim vas!

     odgovor
 • Vladimir

  Neki objašnjavaju što je faza / nula / zemlja; drugi - kako odrediti gdje je faza, gdje je nula, gdje je zemlja…. I nitko mi neće objasniti ZAŠTO mi to zna kad obavljam elektro instalacijske radove kod kuće. Zašto ne mogu pronaći objašnjenje, ZAŠTO ZA KOGA "domaći majstor" znam gdje je faza, gdje nula? Koja je praktična primjena ovog znanja? Moram li nešto promatrati i ne zbuniti se tijekom instalacije, i koja je opasnost? Svi pišu: vrlo je važno znati gdje je faza, gdje je nula. I zašto, nitko ne objašnjava. Pa, onda, sutra ću se povući iz jednog prodajnog mjesta u niz prodajnih mjesta. Ili ću odlučiti napraviti ožičenje za neku lampu ispod sklopke s dvije / tri tipke. Moram li znati gdje je faza, gdje je nula? Ako je potrebno, zašto onda za što? Objasnite dobre ljude.

  odgovor
  • Nedoelektrik

   Pa, gle, tijekom faze struja teče do nule. Za utičnice, bez obzira gdje spojite fazu, a gdje na nulu. Ali uzemljenje služi malo drugom. Ispravno se naziva uzemljenje - "Zaštitno uzemljenje". Po svom razumijevanju, to znači da je potreban samo za zaštitu električnih uređaja, te same osobe. Da biste to učinili, postoji RCD (uređaj sa zaostalom strujom). Izgleda kao normalni BA (High-speed automat), možda je jedina razlika prisutnost gumba na njemu (tipka T ili neki drugi test). Tamo gdje u kućama nema uzemljenja, neki "majstori" naprave skakač (recimo na istom izlazu) od nule do mjesta pričvršćivanja zaštitnog vodiča. I sve se čini da djeluje! Nooooooh ... Ako se u krugu same kuće iznenada promijene faza i nula (miješaju se), tada će vaš provodnik postati nula, a faza će biti nula, a budući da je majstor spojio nulu (skakač) na zemlju, tada vaši električni uređaji mogu reći " zbogom ", a za jednoga će se početi boriti strujnim udarcem))))

   odgovor
  • Polikarp

   Na primjer, za ispravan spoj žarulje Ilyich. Faza ide preko prekidača, a nula odmah do lustera.

   odgovor
 • Stanislas

  Na drugoj slici je prikazano kako je nula uzemljena (u zemlji), ali odakle dolazi nula u stanovima? To jest, samo su tri fazne žice prikladne za panel stana?

  odgovor

Dodajte komentar