Kako pretvoriti ampere u kilovate i obrnuto

Svi strojevi koji su dostupni na tržištu sadrže najveću dopuštenu struju (ali ne podržavaju snagu u vatima) u oznaci, a većina potrošača ima oznaku na naljepnici za potrošnju energije. Da biste odabrali pravi kabel i prekidač, morate znati kako pretvoriti ampere u kilovate i obrnuto. Reći ćemo čitateljima o ovoj stranici my.electricianexp o.

Kratko o naponu, struji i struji

Napon (mjeren u voltima) je potencijalna razlika između dviju točaka ili rada obavljenog pomicanjem jediničnog naboja. Potencijal, zauzvrat, karakterizira energiju u određenoj točki. Jačina struje (broj ampera) opisuje koliko naboja je prolazilo kroz površinu po jedinici vremena. Snaga (vati i kilovati) opisuje brzinu kojom se prenosi ovaj naboj. Iz toga proizlazi - što se više snage, brži i više naboja prenosili kroz tijelo. U jednom kilovatu tisuću vata, ovo se mora zapamtiti za brzi proračun i prijevod.

Teoretski to zvuči prilično komplicirano, pogledajmo praksu. Osnovna formula koja izračunava snagu električnih uređaja je sljedeća:

P = I * U * cos Φ

Važno! Za čisto aktivna opterećenja koristi se formula P = U * I za koje je cos raven jednak. Aktivna opterećenja su grijači (električno grijanje, električna peć s grijaćim elementima, bojler, električni čajnik) i žarulje sa žarnom niti. Svi drugi električni uređaji imaju određenu vrijednost jalove snage, to su obično male vrijednosti, pa su zanemareni, pa je izračunavanje kao rezultat približno.

Kako prevesti

Izravna struja

U području autoelektričara i dekorativne rasvjete koriste se krugovi od 12 V. Pogledajmo u praksi kako pretvoriti ampere u vate pomoću primjera LED trake. Da biste ga spojili, često vam treba napajanje, ali ne možete ga povezati "samo tako", može izgorjeti ili obrnuto, možete kupiti previše moćan i skup PSU tamo gdje nije potreban i uzalud trošiti novac.

Karakteristike napajanja na oznaci ukazuju na količine kao što su napon, snaga i struja. Pored toga, potreban je broj Volti, ali snaga ili struja mogu se opisati zajedno, a možda i takvi da je naznačeno samo jedno od svojstava. U karakteristikama LED trake naznačene su iste karakteristike, ali snaga i struja po metru.

Zamislite da ste kupili 5 metara trake od 5050 sa 60 LED-ova po 1 metru. Na pakovanju piše "14,4 W / m", a u trgovini na PSU oznakama je samo struja. Odaberemo ispravan izvor napajanja, za to množimo broj metara s određenom snagom i dobivamo ukupnu snagu.

14,4 * 5 = 72 W - potrebno za napajanje vrpce.

Prema toj formuli trebate prevesti u ampere:

I = P / U

Ukupno: 72/12 = 6 Ampera

Ukupno vam treba napajanje od najmanje 6 A. Saznajte više o kako odabrati napajanje za LED traku, možete saznati iz našeg zasebnog članka.

Druga situacija. Na automobilu ste ugradili dodatna svjetla, ali karakteristike su navedene na žaruljama, recimo 55 vati. Bolje je sve potrošače u automobilu spojiti kroz osigurač, ali koji je potreban za ta svjetla? Morate pretvoriti vate u ampere prema gornjoj formuli - podijeliti snagu na napon.

55/12 = 4,58 Ampera, najbliži naziv je 5 A.

Jednofazna mreža

Većina kućanskih uređaja dizajnirana je za povezivanje na jednofaznu mrežu 220 V. Podsjetimo da, ovisno o državi u kojoj živite, napon može biti 110 volti ili bilo koji drugi. Vrijednost prihvaćena za standard je tačno 220 V za jednofaznu i 380 V za trofaznu mrežu. Većina čitatelja najčešće mora raditi u takvim uvjetima. Najčešće se opterećenje u takvim mrežama mjeri u kilovatima, dok prekidači u amperesima sadrže oznake. Pogledajmo nekoliko praktičnih primjera.

Pretpostavimo da živite u stanu sa starim električnim brojilom, a imate ugrađen automatski utikač od 16 ampera. Da biste odredili koja će snaga utikač "povući", morate ampere pretvoriti u kilovate. Ista formula ovdje je na snazi, povezujući strujnu snagu i napon s napajanjem.

P = I * U * cos Φ

Za praktičnost izračuna uzimamo cos za po jedinici. Znamo da je napon - 220 V, struja također, prevedimo: 220 * 16 * 1 = 3520 vata ili 3,5 kilovata - onoliko koliko možete spojiti odjednom.

Pomoću tablice možete brzo pretvoriti ampere u kilovate pri odabiru prekidača:

Ocjena strojeva

Malo složenija je situacija s elektromotorima, oni imaju takav pokazatelj kao faktor snage. Da biste odredili koliko će takav motor trošiti kilovat na sat, morate uzeti u obzir faktor snage u formuli:

P = U * I * cosF

Treba napomenuti da na oznaci mora biti naveden cos, obično od 0,7 do 0,9. U ovom slučaju, ako je puna snaga motora 5,5 kilovata ili 5500 W, potrošena aktivna snaga (a mi plaćamo, za razliku od poduzeća, samo za aktivne):

5,5 * 0,87 = 4,7 kilovata, tačnije 4785 W

Vrijedno je napomenuti da prilikom odabira automatskog stroja i kabela za električni motor morate uzeti u obzir svu snagu, tako da morate uzeti struju opterećenja, koja je u putovnici navedena na motor. Također je važno uzeti u obzir i struju pod pritiskom, jer one značajno premašuju radnu struju motora.

Drugi primjer, koliko ampera troši čajnik snage 2 kW? Izračunavamo, prvo morate izvršiti Pretvorite kilovate u vate: 2 * 1000 = 2000 vata. Nakon toga, vatu prevedemo u ampere, i to: 2000/220 = 9 ampera.

To znači da će utikač od 16 A izdržati čajnik, ali ako uključite drugog moćnog potrošača (primjerice grijač), a ukupna snaga veća od 16 Ampera, vremenom će se onesvijestiti. To je slučaj i s mitraljezima i osiguračima.

Za odabir kabela koji može izdržati određeni broj ampera češće od formula, koristite tablicu. Evo primjera jednog od njih, osim struje također prikazuje snagu opterećenja u kilovatima, što je vrlo povoljno:

Stol s odjeljkom kabela

Trofazna mreža

U trofaznoj mreži postoje dvije glavne sheme za spajanje tereta, na primjer, namotaji motora - zvijezda i trokut. Formula za određivanje i pretvaranje snage u struju malo je drugačija nego u prethodnim verzijama:

P = √3 * U * I * cosF

Budući da je elektromotor najčešći potrošač trofazne mreže za napajanje, razmotrit ćemo ga kao primjer. Pretpostavimo da imamo električni motor snage 5 kilovata, sastavljen u skladu sa zvjezdanim krugom s naponom napajanja od 380 V.

Morate ga napajati preko prekidača, ali da biste ga mogli podići, morate znati struju motora, pa je potrebno pretvoriti iz kilovata u ampere. Formula za proračun će izgledati:

I = P / (√3 * U * cosF)

U našem primjeru to će biti 5000 / (1,73 * 380 * 0,9) = 8,4 A. Tako bismo lako mogli pretvoriti kilovate u ampere u trofaznu mrežu.

Na kraju, preporučujemo vam pogledati koristan video na temu:

Za operativni rad, električar treba savladati vještine brzog prevođenja. Na električnim motorima često su naznačeni struja i napon, snaga i njezin koeficijent, ali događa se da se ploča izgubi ili se podaci na njoj ne pročitaju u potpunosti. Osim elektromotora, često je potrebno spojiti grijaće elemente ili toplinski pištolj, gdje se osim opskrbnog napona i snage često ništa ne zna. Za optimalni odabir kabela, morate znati kako brzo pretvoriti ampere u kilovate. Nadamo se da su vam pružene formule i savjeti pomogli razumjeti sve nijanse prijevoda. Ako ne možete prevesti snagu u ampere ili obrnuto, pišite u komentarima, pokušat ćemo vam pomoći!

Bilo bi korisno pročitati:

(5 glasova)
Učitavanje ...

Jedan komentar

  • Vadim

    Dobra večer I = P / (√3 * U * cosF) ova se formula odnosi samo na e-poštu. trofazni motori?
    Napišite na primjer kako pretvoriti 504kW u ampere.
    Hvala unaprijed!

    odgovor

Dodajte komentar