Kako izmjeriti izmjenični i istosmjerni napon

Mjerenje napona nije lak zadatak neprofesionalnom električaru, ali ako pogledate, ispada da nema ništa lakše (pod uvjetom da postoje posebni mjerni alati). Ova vještina može vam biti potrebna za popravke kućanskih električnih uređaja ili za testiranje jednofazne ili trofazne izmjenične mreže, kao i za rad s istosmjernim krugovima: prilikom provjere na bateriji s multimetrom ili na automobilu, kao i za napajanje računala. Da bismo vam pomogli da shvatite kako to učiniti, odlučili smo napisati članak o tome kako izmjeriti izmjenični i istosmjerni napon.

Kako mjeriti

Glavni alat ovdje je voltmetar. Može se napraviti kao zasebni uređaj ili uključen u višenamjenski instrument za mjerenje nazvan digitalni multimetar.

multimetar

Digitalno, jer ovaj uređaj ima zaslon za prikaz vrijednosti izmjerene vrijednosti i koristi digitalne sklopove za mjerenja (na primjer, mikrokontroler), a ne univerzalnu mjernu glavu poput starih pokazivača. Također, neki su multimetri opremljeni stezaljkama, ali se također koriste za mjerenje napona i otpora na jednom dijelu kruga.

Suvremeni mjerači stezaljki mjere ne samo struju, već i otpor, napon i kontrolne diode

Ovisno o specifičnoj situaciji, potrebna je različita točnost mjerenja. Za kućne potrebe nema potrebe za kupnjom skupog i preciznog uređaja, pa domaći majstori često koriste jeftini kineski multimetar (na primjer, najpopularniji modeli su DT838 ili DT830).

Univerzalni mjerni instrumenti često se nazivaju "ispitivač"

U profesionalne svrhe, laboratoriji i popravke koriste najprecizniji i najsloženiji instrument - osciloskop. Najpopularniji modeli ovih uređaja su sovjetski s1-94 i s1-65, kao i oglasi aparata 2061m i hantek stranog tipa i drugi.

Osciloskop S1-65Sovjetski zanatlije obično su koristili ispitivač poenta ili "radionicu".

Tseshka ili Ts20Radionica - Ts20 uređaj, sovjetski multimetar dizajniran za mjerenje istosmjernog i izmjeničnog napona do 600 V, istosmjerne struje do 750 mA i otpora do 500kOhm. Također se koriste uređaji ts4313, ts4353. Mjerenja koja čine ovi uređaji također su prilično točna, pa ih neki električari i hobisti koriste do danas.

TS4313

Kako mjeriti napon s multimeterom

Počnimo s osnovama. Bilo kojim uređajem, a u svakom slučaju voltmetar je povezan paralelno s elementom na kojem se mjeri napon. Bilo koji multimetar u načinu mjerenja napona je voltmetar. Pri mjerenju struje serijski je priključen samo ampermetar.

Voltmetar je povezan paralelno s elementom na kojem se mjeri napon

U jeftinim multimetrima (i u mnogim skupljim) postoje 3 ili 4 priključka za spajanje sondi, obično su to:

  • COM je uobičajen, obično crni, a sonda je uvijek umetnuta u njega (također crna);
  • VΩmA - za mjerenje napona, otpora, provjere dioda i ili male struje (do 200 mA), obično crvene boje;
  • 10A (20A) - za mjerenje velikih struja.

Na donjoj slici vidite najčešći model kineskog multimetra (DT-830 ili jednostavno “830th”). Strelice označavaju priključke za spajanje sondi, a priključak u koji želite umetnuti crvenu sondu ako želite mjeriti napon je označen zelenom bojom.

Konektori za sonde

Da biste izmjerili napon u krugu, potrebno je izvršiti nekoliko manipulacija s uređajem. Najprije morate odrediti vrstu napona: konstantan (istosmjerni ili znak =) ili promjenjivi (izmjenični ili znak ~) i postaviti prekidač u željeni položaj.

Granice mjerenja koje su nam potrebne

Zatim postavite granicu mjerenja istim prekidačem. Ako je na uređaju manja od izmjerene vrijednosti, mjerenje neće raditi.

Stoga se prvo mjerenje vrši iz maksimalne granice, postupno ga smanjujući kako bi se dobila vrijednost željene dimenzije. Na primjer, ako ne znate koji napon u krugu, postavite maksimalnu granicu, na prikazanoj fotografiji - 1000 Volti, izvršite mjerenje, ako na ekranu prikazuje "12 Volts", a zatim spustite granicu na 20V da biste saznali točnu vrijednost na desetine ili stotinke.

Neki uređaji automatski otkrivaju granicu i vrstu napona, tako da prebacivanje nije potrebno.

Uređaj je spojen na krug pomoću sondi: jedna (crvena) na plus (ili faza), druga (crna) na minus (ili nula). Ako su sonde povezane obrnutim redoslijedom - crna do plus i crvena do minus, vrijednost na zaslonu bit će minus.

Netočni polaritet sonde i minus ispred vrijednosti na zaslonu

Primjeri mjerenja

Mjerenje napona možda će biti potrebno u mnogim situacijama, kako u svakodnevnom životu, tako i u proizvodnji. Razmotrimo najčešće od njih.

U mreži kućanstava

Uz multimetar u utičnici od 220 V, mjerenja se obavljaju kada je potrebno razumjeti hoće li prenaponske snage i koliko se stvarna vrijednost razlikuje od norme. Odstupanja vrijednosti često se javljaju u nestabilnim mrežama, posebno u malim gradovima i mjestima. A svi znaju da prenaponske struje nepovoljno utječu na električne uređaje i opremu i mogu dovesti do njihovog kvara.

Koliko je volti u utičniciTo se također događa otkrivanjem otvorenog i otvorenog kruga prilikom uklanjanja različitih kvarova na mreži (ako je krug prekidan, napon će biti 0 ili blizu njega) ili određivanja faze. Fazna pretraga vrši se u odnosu na zemlju ili nulu, odnosno zatvarajući jednu sondu na kontakt s tlom, a drugu naizmjenično na kontakte u utičnici.

Znajući napon i jačinu struje u mreži, možete izračunati potrošnju energije. Za to se koristi formula:

P = U × I

U autu

Da biste riješili problem s baterijom, generatorom automobila, armaturom za pokretanje ili zavojnicom paljenja, kao i odjeljkom električnog kruga, morate znati vrijednost napona, pa je pronalazak vrijednosti s voltmetrom ili multimetrom također važan. Takva se potreba javlja prilično često u domaćim automobilima (na primjer, VAZ 2114, VAZ 2107), ali to se često mora činiti kod uvezenih modela.

Mjerenje na akumulatoru automobila

Ponekad je potrebna provjera napona linearnog izlaza radijskog ili automobilskog pojačala da bi se dijagnosticirao ispravan rad. To obično rade profesionalni električari. Znaju da, ovisno o modelu radija, izlazna vrijednost može doseći od 200 do 5000 miliVolta, točni podaci obično se navode u putovnici uređaja.

Biranje sonde (na primjer, dmrv - senzor protoka protoka zraka) i dijagnoza ispravnosti njihovog rada također se provode pomoću multimetra. Da biste to učinili, kada motor radi, spojite multimetar na senzor i usporedite očitanja s nazivnim vrijednostima iz tehničkih karakteristika odgovarajućeg senzora.

U proizvodne svrhe

Za potrebe proizvodnje, mjerenja se obavljaju profesionalnim instrumentima: digitalnim osciloskopom. Vrijednosti ovog uređaja dobivaju se proučavanjem valnog oblika na njegovom zaslonu. To se događa u industrijskim poduzećima prilikom dijagnosticiranja ispravnog rada opreme ili proizvedenih proizvoda, u amaterskoj radio praksi prilikom postavljanja i podešavanja sklopova, te u radionicama za popravku elektronike.

Rad s osciloskopomProcjena izmjerene vrijednosti odvija se ili uz pomoć mjerenja kursora - pokazivač se postavlja na određenu točku valnog oblika i prikazuju se potrebne vrijednosti.

Podaci mjerenjaAli ovo je dostupno samo u digitalnim osciloskopima, u analognim modelima s katodnom cijevi postoji samo koordinatna mreža na zaslonu, ovisno o instaliranom pojačanju „volt / dioba“, broj će se volti izračunati iz ćelija ove mreže.

1 - volt / div pojačalo, 2 - rešetka ili podjela na zaslonuU drugim područjima proizvodnje, na primjer, u građevinarstvu, možda će biti potrebno popraviti razne uređaje. Na primjer, proučavanje broja okretaja praznog pretvarača u praznom hodu može pomoći u njegovom popravku, a procjena napona akumulatora odvijača može reći o njegovom kapacitetu i habanju.

U računalima

Provjera ispravnog rada USB portova računala ili punjača je potrebna kako bi se znala stvarna vrijednost izlaznog napona. To je važno za skupe i osjetljive uređaje, punjenje telefona ili punjenje prijenosnog računala (radi njihovog ispravnog punjenja i trajnosti).

Također voltmetrom možete mjeriti napon u napajanju i uređajem koji mjeri jačinu struje (ampermetar) izmjerite struju, Multimetar također može otkriti odsutnost napona u računalnim krugovima, na primjer, ako nema minusa, tada neće biti napona.

Mjerenje napona sabirnice od 5 volti - crvena i crna žicaU posebnim slučajevima prilikom popravka računalne opreme provjeravaju napon u memoriji s slučajnim pristupom (ddr2, ddr3), tvrdom disku, kablu zaslona ili napajanju.

Mjerenje napona na 12 voltnoj magistrali (žuta i crna žica), koristeći primjer 4-polne snage procesora

Također, prilikom popravljanja mikro krugova računala (i ne samo, na primjer, na arduinu), uređaj testira napon kondenzatora, otpornika, na polovima izvora struje, stabilizacijski napon zener diode i tako dalje. Sva ta mjerenja zahtijevaju određeno znanje i vještine, zato ih izvode profesionalni serviseri.

Pa smo smislili kako izmjeriti napon istosmjerne i izmjenične struje. Izuzetno je jednostavno napraviti. Voltmetar ili multimetar uvijek su paralelno povezani s krugom. S serijskom vezom, to neće biti moguće, jer voltmetri imaju veliki unutarnji otpor i jednostavno neće struja strujati kroz njega.

Srodni materijali:

(1 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar