Što je električni akumulator topline i koja je njegova prednost?

Kao što znate, prostori i stambene zgrade zagrijavaju se pomoću plinskog sustava grijanja. Ali danas je električno grijanje postalo vrlo popularno. Ima svoje prednosti i nedostatke. Ova vrsta grijanja smatra se vrlo skupom, ali sigurnijom i ekološkom. Budući da su cijene električne energije noću jeftinije (ako instalirate dvotarifno brojilo struje), mnogi potrošači, kako bi uštedjeli, provode sve energetski intenzivne procese (na primjer, pranje ili električno grijanje) noću. Ne tako davno, na tržištu se pojavio uređaj zvan električni uređaj za skladištenje topline (akumulator topline). Dalje ćemo reći čitateljima stranice električar ru što je električni akumulator topline, kako radi i za što se koristi.

dizajn

Električni akumulator topline poseban je automatski uređaj, čija je svrha zagrijavanje prostorije. Pripada vrsti baterije. Uređaj je u mogućnosti kontrolirati proces nakupljanja, a zatim i prijenosa topline. Njegovo načelo rada je da je uređaj spojen na napajanje za grijanje u vrijeme kada električna energija košta manje. Toplina koja se akumulirala čuva se kao u termosu. Po potrebi dolazi do prijenosa topline.

Što se tiče dizajna, električni akumulator topline sastoji se od strukturnih elemenata. Detaljniji dijagram uređaja i sastav elemenata prikazan je na slici:

Dizajn skladištenja topline

Princip rada

Potpuni ciklus električne opreme sastoji se od jednog dana. Električni akumulator topline djeluje u dva načina:

 1. Napunjenje ili zagrijavanje. Pokretanje ovog načina rada događa se noću, jer je tada ta struja jeftinija. Toplina se akumulira i skladišti u posebne blokove koji akumuliraju toplinu. Njihov stupanj zagrijavanja regulira se pomoću termostata za mjerenje tlaka. Također u dizajnu se nalazi bimetalni toplinski osigurač koji štiti od pregrijavanja, a zahvaljujući toplinski izolacijskim pločama, pogon ne gubi stečenu toplinu.
 2. Ispuštanje ili prijenos topline. Taj se postupak odvija po potrebi. Princip rada ovog načina je sljedeći: u svakoj sobi na termostatu postavlja se potrebna vrijednost temperature. Čim se smanji, priključuje se ventilator, uz pomoć kojeg zrak ulazi u posebne kanale svake sobe. Ventilator se nalazi između jedinica za skladištenje topline. I čim zrak prođe kroz kanale, on se zagrijava i vraća se u sobu. Pomoću bimetalnog senzora možete kontrolirati zagrijavanje zraka i spriječiti njegovo vrlo zagrijavanje. To se vrši posebnim zatvaračem. A kad se njegov položaj promijeni, tada se grijani zrak pridružuje hladnom zraku iz sobe.Čim temperatura u sobi dosegne zadani stupanj, ventilator se automatski isključuje.

Na slici ispod prikazana je shema u kojoj se koristi akumulator topline:

Shema rada

Prednosti

Električno skladištenje topline ima nekoliko prednosti. Glavne prednosti opreme uključuju:

 • Pouzdanost. Akumulator topline ne zahtijeva posebnu i posebnu njegu, tako da može trajati i do trideset godina.
 • Ekonomija. Budući da sustav radi na automatskom upravljanju, plaćanje za električnu energiju značajno se smanjuje (za 1 kW potrošene električne energije plaćanje se smanjuje za 4 puta). Također, tijekom vrhunca potrošnje električne energije, uređaj ne opterećuje sustav.
 • Sigurnost od požara. Budući da se vanjska ljuska akumulatora topline praktično ne zagrijava, značajno smanjuje rizik od požara.
 • Svestranost. Postoji mnogo modela uređaja koji se razlikuju po snazi. Zahvaljujući tome, moguće ga je koristiti za zagrijavanje sobe bilo koje veličine. Može se koristiti i kao dodatni izvor grijanja.
 • Suvremenost. Budući da je električni akumulator topline napravljen iz modernih materijala i tehnologija, u Europi se smatra obećavajućim mehanizmom za grijanje prostora. Osim toga, ima zavodljiv dizajn.
 • Nije štetno za zdravlje. Budući da elementi koji se zagrijavaju nemaju dodira sa zrakom, to ne dovodi do izgaranja kisika u sobi.

Područje primjene

Da bi se grijala dnevna soba uz pomoć uređaja kao što je električni akumulator topline, koriste se sustavi grijanja. Oni se međusobno razlikuju ovisno o tome koje područje i koliko prostorija treba grijati. Mehanizam se može sastojati od sljedećih elemenata:

 • iz jednog ili više sobnih termostata;
 • iz jedne ili više skladišta topline;
 • upravljačka jedinica;
 • vremenski senzor;
 • električni brojilo (može biti i jednostupanjsko i višestupanjsko).

Dijagram ožičenja

Unatoč činjenici da električni uređaj za pohranu topline ima visoku cijenu, vrlo je popularan jer se brzo isplati. Uz to je pogon prikladan i kvalitetan u radu.

Također preporučujemo da pogledate videozapis koji jasno pokazuje primjer upotrebe električnog akumulatora topline:

Stoga smo ispitali uređaj, svrhu i princip rada električnog akumulatora topline. Nadamo se da su vam navedeni podaci bili zanimljivi i korisni!

Sigurno ne znate:

Učitavanje ...

Dodajte komentar