Što je aktivna, reaktivna i prividna snaga - jednostavno objašnjenje

U istosmjernim krugovima snaga se ne dijeli na različite komponente, kao što su aktivne i reaktivne, pa koriste jednostavan izraz P = U * I. Ali to nije slučaj s izmjeničnom strujom. U ovom ćemo članku razmotriti koja je aktivna, jalova i prividna snaga električnog kruga.

definicija

Opterećenje u krugu određuje koliko struje teče kroz njega. Ako je struja konstantna, tada se u većini slučajeva ekvivalent opterećenja može odrediti otpornikom određenog otpora. Tada se snaga izračunava prema jednoj od formula:

P = U * I

P = i2* R

P = u2/ R

Pomoću iste formule određuje se prividna snaga u izmjeničnom krugu.

Opterećenje je podijeljeno u dvije glavne vrste:

 • Active je otporno opterećenje, poput - TENOV, žarulje sa žarnom niti i slično.
 • Reaktivni - može biti induktivni (motori, zavojnice startera, solenoidi) i kapacitivni (jedinice kondenzatora itd.).

Potonje se događa samo s izmjeničnom strujom, na primjer, u krugu sinusne struje, što je točno ono što imate u utičnicama. Koja je razlika između aktivne i reaktivne energije na jednostavnom jeziku, tako da informacije postaju jasne početnicima električarima.

Osjećaj reaktivnog opterećenja

U električnom krugu s reaktivnim opterećenjem, trenutna i naponska faza se ne podudaraju u vremenu. Ovisno o prirodi spojene opreme, napon ili nadmašuje struju (u induktivnosti) ili zaostaje za njom (u kapacitivnosti). Za opisivanje pitanja pomoću vektorskih dijagrama. Ovdje isti smjer vektora napona i struje ukazuje na podudarnost faza. A ako su vektori prikazani pod određenim kutom, onda je to kašnjenje olova ili faza odgovarajućeg vektora (napon ili struja). Pogledajmo svaki od njih.

U induktivnosti, napon je uvijek ispred struje. "Udaljenost" između faza mjeri se u stupnjevima, što je jasno prikazano na vektorskim dijagramima. Kut između vektora označen je grčkim slovom Phi.

Vektorski dijagram

Vektor induktivnosti

U idealiziranoj induktivnosti, fazni kut je 90 stupnjeva. Ali u stvarnosti je to određeno punim opterećenjem u krugu, ali u stvarnosti ne može se dogoditi bez otporničke (aktivne) komponente i parazitske (u ovom slučaju) kapacitivne.

U kapacitivnosti situacija je suprotna - struja je ispred napona, jer induktivnost punjenja troši veliku struju, koja se smanjuje kao naboj. Iako češće kažu da napon zaostaje za strujom.

Struja i napon kondenzatora

Kapacitet vektora

Kratko i jasno, ovi se pomaci mogu objasniti zakonima komutacije, prema kojima se napon ne može odmah mijenjati u kapacitivnosti, a struja u induktivnosti.

Za mjerenje aktivne, jalove i prividne snage, aktivne i jalove energije u smjeru prema naprijed i nazad, kao i drugi važni mrežni parametri, mogu se koristiti višenamjenski mjerni instrumenti iz EKF-a.Instaliraju se i održavaju prilično lako, osim toga mogu se konfigurirati za bilo koji strujni transformator. Sam uređaj omogućuje kontrolu, analizu i optimizaciju rada energetske opreme, sustava i industrijskih krugova.

Trokut snage i kosinus Phi

Ako uzmete cijeli krug, analizirate njegov sastav, fazne struje i napone, zatim izgradite vektorski dijagram. Nakon toga prikazati aktivne duž vodoravne osi, a reaktivne - duž vertikale i povezati krajeve tih vektora s rezultirajućim vektorom - dobivamo trokut snage.

Izražava omjer aktivne i jalove snage, a vektor koji povezuje krajeve dva prethodna vektora izrazit će punu snagu. Sve to zvuči previše suho i zbunjujuće, pa pogledajte sliku ispod:

Aktivna, reaktivna i prividna snaga

Slovo P - označava aktivnu snagu, Q - jalovu, S - punu.

Formula pune snage je:

Formula za izračunavanje prividne snage

Najvatreniji čitatelji vjerojatno su primijetili sličnost formule s pitagorejskim teoremom.

Jedinice:

 • P - W, kW (vata);
 • Q - VAR, kVAr (reaktivni volt-amper);
 • S - VA (Volt-amperi);

izračuni

Da biste izračunali ukupnu snagu, koristite formulu u složenom obliku. Na primjer, za generator, proračun ima oblik:

Složeni obrazac

A za potrošača:

Ukupna snaga za potrošača

Ali primjenjujemo znanje u praksi i smislit ćemo kako izračunati potrošnju energije. Kao što znamo, obični potrošači plaćaju samo potrošnju aktivne komponente električne energije:

P = S * cos Φ

Ovdje vidimo novu vrijednost cos F. To je faktor snage, gdje je F kut između aktivne i pune komponente trokuta. Zatim:

cos Φ = P / S

Zauzvrat, jalova snaga izračunava se formulom:

Q = U * I * sinF

Da biste objedinili informacije, pogledajte video predavanje:

Sve gore navedeno vrijedi za trofazni krug, samo će se formule razlikovati.

Odgovori na popularna pitanja

Puna, aktivna i jaka snaga važna je tema električne energije za svakog električara. Kao zaključak, napravili smo izbor 4 često postavljana pitanja na ovu temu.

 • Koji posao radi jalova snaga?

Odgovor: ne obavlja korisne radove, ali opterećenje na vodi je pune snage, uključujući uzimanje u obzir reaktivne komponente. Stoga se, kako bi se smanjilo ukupno opterećenje, bore s njim ili, govoreći kompetentnim jezikom, dobivaju nadoknadu.

 • Kako se nadoknađuje?

- U tu svrhu koristite uređaj za kompenzaciju reagensa. To mogu biti kondenzatorske jedinice ili sinkroni kompenzatori (sinkroni motori). Ovaj smo problem detaljnije razmotrili u članku:https://hrm.electricianexp.com/kompensaciya-reaktivnoj-moshhnosti.html

 • Koji potrošači uzrokuju reagens?

- To su prije svega električni motori - najbrojnija vrsta električne opreme u poduzećima.

 • Što šteti velikoj potrošnji jalove energije?

- Uz opterećenje na dalekovodima, treba imati na umu da poduzeća plaćaju punu snagu, a pojedinci plaćaju samo aktivnu snagu. To dovodi do povećanog iznosa plaćanja za električnu energiju.

Videozapis nudi jednostavno objašnjenje koncepata reaktivne, aktivne i pune snage:

Ovime zaključujemo naše razmatranje ovog pitanja. Nadamo se da vam je sada postalo jasno što su aktivna, reaktivna i prividna snaga, koje su razlike među njima i kako se određuje svaka vrijednost.

Srodni materijali:

(5 glasova)
Učitavam...

2 komentara

 • Ildar

  Dobar dan! Što je indukcija? Svojim riječima možete. Hvala unaprijed.

  odgovor
  • Admin

   Dobro došli! Indukcija je širok pojam, ako govorimo o elektricitetu, onda može biti elektromagnetska, magnetska i elektrostatička.
   Elektromagnetska indukcija je pojava pojave električne struje ili EMF-a u vodiču ili krugu, na koje utječe izmjenično magnetsko polje. EMF je u ovom slučaju izravno proporcionalan brzini promjene protoka. Usput, otkrio ga je Michael Faraday 29. kolovoza 1831. godine.
   Magnetska indukcija je sila kojom magnetsko polje djeluje na pokretni naboj.
   Elektrostatička indukcija je pojava uzrokovana preraspodjelom naboja unutar tijela, kao rezultat toga, kada vanjsko električno polje djeluje na njega, nastaje vlastito polje.

   odgovor

Dodaj komentar