Što je induktor i zašto je potreban

Induktori se široko koriste u elektrotehnici kao uređaji za skladištenje energije, oscilacijski krugovi, ograničenja struje. Stoga ih je moguće pronaći svugdje, od prijenosne elektronike do trafostanica u obliku džinovskih reaktora. U ovom članku ćemo vam reći što je induktivna zavojnica, kao i koji je njezin princip rada i još mnogo toga.

Definicija i princip djelovanja

Induktor je zavojnica izoliranog vodiča umotana u spiralu ili drugi oblik. Glavne značajke i svojstva: visoka induktivnost pri malom kapacitivnosti i aktivni otpor.

Ona pohranjuje energiju u magnetskom polju. Na donjoj slici vidite njegovu uvjetnu grafičku oznaku na dijagramu (UGO) u različitim vrstama i funkcionalnim svrhama.

Oznaka induktora u dijagramu

Može biti sa i bez jezgre. U ovom će slučaju induktivnost s jezgrom biti mnogo puta veća nego ako nije. Vrijednost induktivnosti ovisi i o materijalu od kojeg je izrađena jezgra. Jezgra može biti čvrsta ili otvorena (s razmakom).

Sjetite se jednog od zakona izmjene:

Struja u induktivnosti ne može se odmah promijeniti.

To znači da je induktor svojevrsni inercijalni element u električnom krugu (reaktancija).

Razgovarajmo, kako ovaj uređaj funkcionira? Što je veća induktivnost, to će veća promjena struje zaostajati za promjenom napona, a u izmjeničnim krugovima struja će zaostajati za fazom napona.

raspored

To je princip rada induktivnih zavojnica - akumulacija energije i kašnjenje prednjeg porasta struje u krugu.

Slijedi i sljedeća činjenica: kada se neki krug prekine s velikom induktivnošću, napon na ključu raste i formira se lukako je ključ poluvodič - on se raspada. Za borbu protiv toga upotrebljavaju se lanci snubci, najčešće iz otpornik i kondenzatorinstaliran paralelno s ključem.

snubber

Vrste i vrste zavojnica

Ovisno o primjeni i učestalosti kruga, dizajn svitka može se razlikovati.

Učestalost se može podijeliti na:

 • Niska frekvencija. Primjer su prigušivač fluorescentne svjetiljke, transformator (svaki namot je induktor), reaktor, filteri s elektromagnetskim smetnjama. Jezgre su najčešće izrađene od električnog čelika za strujne krugove izmjenične struje izrađene od lima (obložena jezgra).Niska frekvencija
 • Visoka frekvencija. Na primjer, petlje zavojnica radijskih prijemnika, spojne zavojnice pojačala signala, uređaji za pohranu i izravnavanje prigušivača sklopnih napajanja. Njihova jezgra obično je izrađena od ferita.Visoka frekvencija

Dizajn se razlikuje ovisno o karakteristikama zavojnice, na primjer, navijanje može biti jednoslojno i višeslojno, namotano u krug ili u koracima.Nagib između zavoja može biti konstantan ili progresivan (varira u dužini zavojnice). Način namotavanja i dizajn utječu na konačne dimenzije proizvoda.

Smola namotaja

Trebali bismo razgovarati i o tome kako je uređen zavojnica promjenjive induktivnosti, oni se nazivaju i variometri. U praksi možete pronaći različita rješenja:

 • Jezgra se može kretati u odnosu na navijanje.
 • Dva namota smještena su na istoj jezgri i međusobno su povezana, pri kretanju se mijenjaju međusobna indukcija i induktivna spojka.
 • Sami zavoji za podešavanje kruga mogu se odmaknuti ili suziti bliže jedni drugima (gušći je namatanje, veća je induktivnost).

I tako dalje. U ovom se slučaju pokretni dio naziva rotor, a fiksni dio se naziva stator.

vrste

Način namotavanja je također različit, na primjer, filteri s potiskivanjem suprotnog namotaja smetnje u mreži, a namotane u jednom smjeru (podudarno navijanje) suzbijaju diferencijalne smetnje.

Što su potrebni i što su

Ovisno o tome gdje se koristi induktor i njegove funkcionalne značajke, može se nazvati različito: prigušnice, solenoidi itd. Pogledajmo koji su induktori i njihov opseg.

čok

prigušnice, Obično takozvani uređaji za ograničavanje struje, doseg:

 • U balastnim napravama za paljenje i jačini svjetiljki.filteri
 • Za filtriranje smetnji. Na izvorima napajanja - elektromagnetski interferencijski filter s dvostrukim induktorom na ulazu računalnog PSU-a prikazan je na donjoj fotografiji. Također se koristi u akustičkoj opremi i drugima.EMI filter
 • Za filtriranje određenih frekvencija ili frekvencijskih opsega, na primjer, u sustavima zvučnika (za odvajanje frekvencija prema odgovarajućim zvučnicima).
 • Osnova pretvarača impulsa je skladištenje energije.

Reaktori koji ograničavaju struju - koriste se za ograničavanje struja kratkog spoja na dalekovodima.

Trenutno ograničavajući reaktori

Napomena: Induktori i reaktori trebali bi imati slab otpor kako bi umanjili svoje grijanje i gubitke.

Induktori s petljom Koristi se zajedno s kondenzatorom u oscilacijskom krugu. Rezonantna frekvencija odabire se prema frekvenciji prijema ili prijenosa u radio komunikaciji. Trebali bi imati visoki faktor kvalitete.

Variometers. Kao što je rečeno, to su prilagodljivi ili promjenjivi induktori. Najčešće se koriste u istim oscilatornim krugovima za fino podešavanje rezonantne frekvencije.

Solenoid - takozvana zavojnica, čija je duljina mnogo veća od promjera. Tako se unutar solenoida formira jednoliko magnetsko polje. Najčešće se solenoidi koriste za obavljanje mehaničkih radova - translacijsko gibanje. Takvi se proizvodi nazivaju i elektromagneti.

Razmislite o tome gdje se koriste solenoidi.

zavojnice

To može biti aktivator brave u automobilu, čiji se štap uvlači nakon primjene napona na solenoid i zvono, te raznih pokretača, elektromehaničkih uređaja poput ventila, magneta za podizanje u metalurškoj industriji.

U releju sklopnici i predjela solenoid djeluje i kao elektromagnet za pokretanje kontakata za napajanje. Ali u ovom se slučaju često naziva jednostavno zavojnica ili navijanje releja (starter, odnosno sklopnik), kao što izgleda, na primjeru malog releja koji vidite dolje.

Relej svitka

Okvirne i zvonaste antene. Njihova je svrha prijenos radio signala. Koristi se u imobilizatorima automobila, detektorima metala i za bežičnu komunikaciju.

blokada motora

Indukcijski grijači, tada se nazivaju induktor, umjesto jezgre se postavlja grijano tijelo (obično metalno).

Indukcijski grijač

Ključni parametri

Glavne karakteristike induktivne zavojnice uključuju:

 1. Induktivitet.
 2. Trenutna snaga (za odabir prikladnog elementa za popravak i dizajn, to se mora uzeti u obzir).
 3. Otpornost na gubitak (u žicama, u jezgri, u dielektriku).
 4. Q-faktor je omjer reaktancije i aktivne.
 5. Lažni kapacitivnost (kapacitet između zavoja, jednostavnim riječima).
 6. Temperaturni koeficijent induktivnosti - promjena induktivnosti tijekom zagrijavanja ili hlađenja elementa.
 7. Temperaturni koeficijent faktora kvalitete.

obilježavanje

Za označavanje nazivne vrijednosti induktivne zavojnice koristi se slovo ili slovo boja. Postoje dvije vrste slova.

 1. Oznaka u mikrogeniji.Označavanje mikrogena
 2. Oznaka skupom slova i brojeva. Umjesto decimalne točke koristi se slovo r, slovo na kraju oznake označava toleranciju: D = ± 0,3 nH; J = ± 5%; K = ± 10%; M = ± 20%.Oznaka brojevima i slovima

Kodiranje u boji može se prepoznati slično kao kod otpornika. Upotrijebite tablicu za dekodiranje traka u boji ili prstenova na elementu. Prvi prsten je ponekad napravljen širi od ostatka.

Kodiranje u boji

Ovdje završavamo s obzirom na to što je indukcijska zavojnica, od čega se sastoji i zašto je potrebna. Za kraj, preporučujemo vam pogledati koristan video o temi članka:

Srodni materijali:

(2 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar