Što je histereza, koje su prednosti i štete od ovog fenomena

U elektrotehnici postoje različiti uređaji čiji se princip rada temelji na elektromagnetskim pojavama. Tamo gdje postoji jezgra na koju je namotana zavojnica provodnog materijala, poput bakra, opažaju se interakcije zbog magnetskog polja. To su releji, starteri, sklopnici, električni motori i magneti. Među karakteristikama jezgara postoji takva karakteristika kao histereza. U ovom ćemo članku razmotriti što je to, kao i koje su prednosti i štete od ovog fenomena.

Definicija pojma

Riječ "histeresis" ima grčko korijenje, prevodi se kao zaostajanje ili zaostajanje. Ovaj se pojam koristi u raznim područjima znanosti i tehnologije. U općenitom smislu, pojam histereze razlikuje se različitim ponašanjem sustava pod suprotnim utjecajima.

To se može reći jednostavnijim riječima. Pretpostavimo da postoji neka vrsta sustava na koju se može utjecati u više pravaca. Ako se, kada se na njega djeluje u smjeru prema naprijed, nakon zaustavljanja, sustav ne vrati u prvobitno stanje, već se postavi u srednje stanje, tada je za povratak u prvobitno stanje potrebno s nekom silom djelovati u drugom smjeru. U ovom slučaju sustav ima histerezu.

Ponekad se ovaj fenomen koristi u korisne svrhe, na primjer, za stvaranje elemenata koji djeluju na određene granične vrijednosti djelujućih sila i za regulatore. U drugim slučajevima, histereza je štetna, razmotrite to u praksi.

Histereza u elektrotehnici

U elektrotehnici je histereza važna karakteristika za materijale od kojih se izrađuju jezgre električnih strojeva i uređaja. Prije nego što nastavimo s objašnjenjima, pogledajmo krivulju magnetizacije jezgre.

Krivulja magnetizacije

Slika na grafu ove vrste naziva se i petljom histereze.

Važno! U ovom slučaju govorimo o histerezi feromagneta, ovdje se radi o nelinearnoj ovisnosti unutarnje magnetske indukcije materijala o veličini vanjske magnetske indukcije, koja ovisi o prethodnom stanju elementa.

Kada struja teče kroz vodič oko potonjeg, magnetski i električno polje, Ako namotate žicu u zavojnicu i prođete kroz nju struju, dobit ćete elektromagnet. Ako stavite jezgru unutar zavojnice, tada će se povećati njena induktivnost, kao i sile koje nastaju oko nje.

Zašto ovisi o histerezi? Prema tome, jezgra je izrađena od metala, njezine karakteristike i krivulja magnetizacije ovise o njezinoj vrsti.

Ako koristite, na primjer, kaljeni čelik, tada će histereza biti šira. Kada odaberete takozvane meke magnetske materijale - raspored će biti sužen. Što to znači i čemu služi?

Činjenica je da kada takav svitak djeluje u krugu izmjenične struje, struja teče u jednom ili drugom smjeru. Kao rezultat toga, i magnetske sile, motke se neprestano okreću.U bezjezgrenoj zavojnici to se u načelu događa istovremeno, ali s jezgrom su stvari drugačije. Postepeno se magnetizira, povećava se njegova magnetska indukcija i postupno doseže gotovo vodoravni presjek grafikona, koji se naziva odsjek zasićenja.

Područje zasićenja

Nakon toga, ako počnete mijenjati smjer struje i magnetsko polje, jezgru ćete morati magnetizirati. Ali ako jednostavno isključite struju i na taj način uklonite izvor magnetskog polja, jezgra će i dalje ostati magnetizirana, iako ne toliko. U sljedećem grafikonu, to je točka "A". Da bi se demagnetizirala u početno stanje potrebno je stvoriti negativnu jakost magnetskog polja. To je točka „B“. Prema tome, struja u zavojnici trebala bi teći u suprotnom smjeru.

Vrijednost jačine magnetskog polja za potpunu demagnetizaciju jezgre naziva se sila prisile i što je manje, to je bolje u ovom slučaju.

Prisilna sila

Obrtanje magnetizacije u suprotnom smjeru odvijat će se slično, ali već duž donje grane petlje. Odnosno, kada radimo u izmjeničnom krugu, dio energije će se potrošiti na magnetizacijsku preokret jezgre. To dovodi do činjenice da je učinkovitost elektromotora i transformatora smanjena. Prema tome, to dovodi do njegovog zagrijavanja.

srž

Važno! Što je manja histereza i sila prisile, manji je gubitak obrnutog magnetiziranja jezgre.

Pored navedenog, histereza je karakteristična i za rad releja i drugih uređaja za elektromagnetsko prebacivanje. Na primjer, struja i okretanje struje. Kad je relej isključen, kako bi radio, morate primijeniti određenu struju. U ovom slučaju, struja njegovog zadržavanja u uključenom stanju može biti puno manja od komutacijske struje. Isključit će se samo kada struja padne ispod zadržavajuće struje.

Histereza u elektronici

U elektroničkim uređajima histereza ima uglavnom korisne funkcije. Pretpostavimo da se to koristi u elementima praga, na primjer, komparatorima i Schmidtovim okidačima. Ispod vidite grafikon njegovih stanja:

države

To je potrebno u slučajevima kada uređaj djeluje kada je signal X postignut, nakon čega se signal može početi smanjivati ​​i uređaj se ne isključuje dok signal ne padne na razinu Y. Ovo rješenje se koristi za suzbijanje odskoka kontakta, interferencija i slučajnim rafalima, kao i u raznim kontrolerima.

Na primjer, termostat ili regulator temperature. Obično je njegov princip rada isključenje uređaja za grijanje (ili hlađenje) u vrijeme kada je temperatura u sobi ili na drugom mjestu dosegla unaprijed određenu razinu.

Razmislite o dvije mogućnosti rada kratko i jednostavno:

  1. Nema histereze. Uključite i isključite na zadanoj temperaturi. Ovdje postoje nijanse. Ako postavite regulator temperature na 22 stupnja i zagrijavate prostoriju na ovu razinu, tada će se soba ugasiti, a kad padne na 21, uključit će se. To nije uvijek ispravna odluka, jer će se vaš kontrolirani uređaj prečesto uključivati ​​i isključivati. Osim toga, u većini domaćih i mnogim proizvodnim zadacima nema potrebe za tako jasnom temperaturnom podrškom.
  2. Uz histerezu. Da bi se napravio određeni jaz u dozvoljenom rasponu podesivih parametara, koristi se histereza. To jest, ako postavite temperaturu na 22 stupnja, tada čim se dostigne, grijač će se isključiti. Pretpostavimo da je histereza u regulatoru postavljena na razmak od 3 stupnja, tada će grijač ponovno raditi tek kada temperatura zraka padne na 19 stupnjeva.

Ponekad se ta praznina prilagođava vašem nahođenju. U jednostavnim izvedbama koriste se bimetalne ploče.

Na kraju, preporučujemo vam da pogledate koristan video koji vam govori što je histereza i kako to možete koristiti:

Ispitali smo pojavu i primjenu histereze u elektricama.Rezultat je sljedeći: u električnom pogonu i transformatorima ima štetan učinak, a u elektronici i raznim regulatorima nalazi korisnu primjenu. Nadamo se da su vam pruženi podaci bili korisni i zanimljivi!

Srodni materijali:

(5 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar