Kako napraviti osvjetljenje u stanu?

Tijekom popravka stana, jedna od faza je organizacija rasvjetnog sustava. U pravilu se provodi istodobno s zamjenom ili početnom ugradnjom ožičenja, jer Sve kabelske linije prometuju u jednom strobu. U ovom smo članku pokušali što detaljnije objasniti kako napraviti rasvjetu u stanu vlastitim rukama, kao i koje nijanse treba uzeti u obzir!

Skrivene stropne svjetiljke u dnevnoj sobi

Ugradnja rasvjete u stanu uključuje nekoliko glavnih faza, i to:

Sada ćemo detaljnije razmotriti značajke svake od faza.

Izbor žarulje

Do danas postoje sljedeći izvori svjetla koji se obično koriste za rasvjetu u stanu:

 • Žarulje sa žarnom niti, Najstarija verzija, koja se u današnje vrijeme praktički ne koristi. Prednost žarulja sa žarnom niti u niskim troškovima. Nedostaci ovih proizvoda su mnogi: povećana potrošnja energije, niska produktivnost (ili radije učinkovitost), mali radni resursi itd.Žarulja sa žarnom niti
 • Fluorescentne cijevi, Prikladnija opcija za instaliranje rasvjete u stanu vlastitim rukama, jer proizvodi imaju nisku cijenu, veću učinkovitost i dug radni vijek. Među nedostatkom fluorescentnih žarulja navode se niska snaga proizvoda, šteta za okoliš (budući da ih većina ljudi baca u smeće umjesto u posebne recikliranje), kao i poteškoće povezivanja s dimmerom.Fluorescentna svjetiljka
 • Halogene žarulje, Kao i prethodna verzija, štede energiju i imaju dug radni vijek. Među nedostacima su viša cijena u usporedbi sa žaruljama sa žarnom niti, kao i njihova sposobnost brzog zagrijavanja.Halogena lampa
 • LED žarulje, Proizvodi imaju najveća ušteda energije, kao i najveći radni vijek. Pored toga, LED svjetla se vrlo lako instaliraju u strop. Jedini značajan minus su visoki troškovi izvora svjetlosti.LED svjetiljka

Skrećemo vam pažnju da je ovaj nedostatak kontroverzan, jer LED-ovi učinkovito štede energiju, zbog čega brzo plaćaju sami sebe! oko kako odabrati led žaruljeRazgovarali smo u zasebnom članku!

Nakon što se odlučite za pogodne žarulje za ugradnju rasvjete u stanu, morate pažljivo razmotriti vrstu svjetiljki i njihovo mjesto ugradnje, o čemu ćemo govoriti kasnije.

Izbor čvora

U ovoj je fazi potrebno odabrati najprikladnija učvršćenja iz razloga učinkovitosti, kao i atraktivnosti.U ovom članku nećemo nabrajati sve postojeće rasvjetne uređaje, već ćemo vam pružiti samo savjet koji se odnosi na odabir prikladnih proizvoda za osvjetljenje stana.

Na primjer, u stanu imamo sljedeće sobe: hodnik, dnevni boravak, kupaonicu, kuhinju i spavaću sobu.

Za hodnikom najbolje koristiti ugradnja skenera i stropna svjetla. Imaju mali radijus raspodjele svjetlosti, pa će se koristiti što je moguće efikasnije. Pored toga, danas ih je mnogo neobična učvršćenjašto unutrašnjost sobe može učiniti vrlo originalnom.

Stropne svjetiljke u hodniku

koridor

Za dnevnu sobu najbolje je koristiti lustere i podne svjetiljke. Prva opcija učinit će cijelu sobu svijetlom i ukrasiti je. Koristeći podne svjetiljke, možete naglasiti neke važne detalje unutrašnjosti stana, štoviše čineći ga neupadljivim.

Zanimljive svjetiljke u dnevnoj sobi

Dnevna soba

U kupaonici Također se preporučuju stropne svjetiljke. Skrećemo vam pažnju na činjenicu da čvora za kupaonicu mora biti vodootporan!

Spotlight u kupaonici

Kupaonica

Za rasvjetu kuhinju u stanu bi bila najprikladnija opcija ugradnja reflektora ili stropne sjene. Posljednja opcija je proračunska i ne uvijek se dobro uklapa u unutrašnjost sobe. Reflektori se često ugrađuju u kuhinjski namještaj, a u većini ormara proizvođač je već izrezao rupe za njih.

LED kuhinja

Kuhinja

Pa, zadnja soba - spavaća soba, To je već stvar vašeg ukusa, ugraditi luster bilo reflektora, ili općenito skriveno LED pozadinsko osvjetljenje, Ipak, treba napomenuti da najčešće u spavaćoj sobi ugrađuju mali luster i noćne svjetiljke u blizini kreveta, kao što je prikazano na fotografiji.

Oko u spavaćoj sobi

spavaća soba

Kako izgleda sustav rasvjete u modernom stanu, možete vidjeti u videu ispod:

Pregled gotovog objekta

Primjer ispravne instalacije

Nagodbeni dio

Kada ste u potpunosti odlučili koje svjetiljke instalirati u svakoj sobi, bit će potrebno pravilno izračunati rasvjetu u stanu, kao i odrediti optimalni presjek kabela za ožičenje. Dakle, sve po redu.

Prvo razmotrite izračun broja svjetiljki potrebnih za jednu sobu.

Skrećemo vam pažnju na činjenicu da će se dalje u proračunima koristiti specifična snaga čvora - Ore. Ovo je tabelarna vrijednost, a za stambene prostore nije veća od 16 vata.

Početni podaci su površina prostorije (Sroom) i koeficijent potražnje (njegova vrijednost je „1“). Prvo, izračunata snaga određena je formulom:

Formula za određivanje snage svjetiljki

Nakon toga izračunava se potrebni broj svjetiljki za osvjetljenje stana. Za to se koristi formula:

Formula za brojanje broja žarulja u sobi

Gdje: Pn - snaga jedne svjetiljke.

Na temelju krajnjeg rezultata sastavlja se shema s izračunatim brojem svjetiljki. Skrećemo vam pažnju na vrlo važnu nijansu - pogrešan izračun svjetla u stanu može utjecati na vid osobe (posebno ako je osvjetljenje prigušeno). Također je važno pravilno postaviti raspored rasvjetnih tijela. Da biste saznali kako postaviti učvršćenja na strop, samo slijedite vezu:https://hrm.electricianexp.com/pravila-razmeshheniya-svetilnikov-na-potolke.html

Plan uređenja rasvjete

Izračun presjeka kabela složeniji, ispitali smo ga u odgovarajućem članku. Želio bih vam samo skrenuti pozornost na činjenicu da će za rasvjetnu skupinu biti dovoljno koristiti kabel s vodičima s presjekom od 1,5 mm.kv., koji može izdržati opterećenje do 2 kW. Ako je pitanje novca vrlo izraženo, tada možete uštedjeti kupnjom kabela presjeka 0,75 mm.sq., također će biti dovoljno da glavom provedete svjetlost u stanu.

Izrada shema

Nakon svih izračuna, u stanu je potrebno napraviti shemu rasvjete. Detaljan projekt pregledali smo u članku: dijagram ožičenja u studijskom stanu, a i tamo je naznačena shema rasvjete.

Pored toga, želim vam pružiti još nekoliko korisnih programa:

Dijagram povezivanja utičnica i sklopke

Spajanje utičnice, prekidača i žarulje u razvodnoj kutiji

Dijagram ožičenja

Kad je projekt potpuno spreman, možete nastaviti električno ožičenje, Nećemo se zadržavati na tome, jer Ovo je zasebna tema. Bolje razmotrite osnovne savjete za spajanje rasvjete stana.

Korisni savjeti

Stoga, vašoj pažnji, one preporuke koje će vam omogućiti da učinite osvjetljenje u stanu najučinkovitijim:

 1. Obavezno dajte prednost modernim izvorima svjetla - LED svjetiljkama. Uštedeće energiju i ne opterećuju pogled.
 2. Izvedite priključak za prekidač svjetla odmah po ulasku u sobu s boka vrata. Ovo će smanjiti vrijeme pretraživanja ključa u mraku.
 3. Preporučljivo je da se prekidač za ključeve montira tako da, kad se svjetlo ne isključi, ključ bude na vrhu.
 4. Obavezno napravite gore navedene proračune, jer u protivnom možete potrošiti puno novca u oba slučaja: zbog slabe svjetlosti u stanu morat ćete dodati nova učvršćenja, što može dovesti do troškova nabavke novih proizvoda, kao i popravljanja zidova nakon pretraga razvodne kutije i polaganje još jedne žice. Drugi slučaj: previše moćno svjetlo neće se iskoristiti u potpunosti, već će postati samo dokaz da je određeni iznos novca bio potrošen.
 5. Koristite takav trik kao što je igra svjetla za instaliranje rasvjete u stanu: skrivena stropna svjetla i spol, vizualno povećavajući sobu hladnim spektrom boja, nanošenjem sjenki itd. O svim tim trikovima definitivno ćemo govoriti u sljedećim člancima.
 6. Jednostavno pravilo, ali, bez obzira na to, mnogi električari-početnici to zaboravljaju: prilikom instaliranja prekidača potrebno je prekinuti fazu, a ne neutralnu žicu. U suprotnom, ne možete izbjeći strujni udar prilikom zamjene žarulje. Više o fazi i nuli možete saznati u članku: označavanje boje žice!
 7. Važan zahtjev - ne zaboravite isključiti struju tijekom električnih radova.
 8. Dajte prednost proizvodima poznatih proizvođača. Proizvodi slabe kvalitete mogu uzrokovati kratki spoj i spontano izgaranje električnog ožičenja, osim što će ih popraviti i održavati morat će biti puno češće.

Na kraju, preporučujemo da pogledate video u kojem specijalist govori o nekim sitnicama organiziranja rasvjete stana:

Kakva bi svjetlost trebala prevladavati u unutrašnjosti

To je sve što sam vam želio reći o tome kako napraviti rasvjetu u stanu vlastitim rukama. Nadamo se da je ovaj materijal za vas bio razumljiv, i što je najvažnije - koristan!

Bit će zanimljivo pročitati:

Pregled gotovog objekta

Primjer ispravne instalacije

Kakva bi svjetlost trebala prevladavati u unutrašnjosti

(2 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar