12 preporuka za osvjetljenje hodnika stana

Često se dizajnu hodnika ne daje onoliko vremena koliko je potrebno. To se objašnjava činjenicom da ova soba nije namijenjena dugotrajnom boravku u njoj, pa nikoga ne iznenađuje njegova mala veličina i prigušeno svjetlo. Uredništvo stranicemy.electricianexp- Apsolutno se ne slažem s takvom sudbinom ulaza, jer prvi dojam o vašem "ugodnom gnijezdu" kod gosta formira se upravo na temelju ovog mjesta. Glavna stvar je da osvjetljenje u hodniku stana napravite kompetentno, a vaša se soba može promijeniti do daljnjeg!

Izvori svjetlosti

Nije tajna da su hodnici u panel kućama toliko mračni, jer rijetko dobivaju prirodno svjetlo. Na ovom mjestu nema prozora, pa je tako važno odabrati prave izvore za umjetnu rasvjetu. To uključuje:

 • lusteri;
 • podne svjetiljke i škure;
 • mrlje;
 • reflektori;
 • pozadinsko osvjetljenje LED traka.

Opcija sa škonima

U početku trebate odlučiti koje svjetiljke odabrati za ugradnju "uradi sam". U svakom slučaju, prvo pravilo koje treba zapamtiti je da središnja rasvjeta iz jednog lustera nije prikladna za hodnik u stanu. Najbolje je organizirati rasvjetu s reflektorima i zidnim svjetlima na stropu.

Preporučujemo da se upoznate s korisnim video idejama o tome kako pravilno unijeti svjetlo u hodniku:

Opcije za stan

Ključne preporuke

Postoji nekoliko savjeta za osvjetljenje hodnika. Pokušali smo istaknuti glavne preporuke koje biste trebali znati i rado ih dijelimo:

 1. Nije važno koji hodnik imate u stanu (veliki, mali, uski i dugi ili slovo G), pokušajte napraviti kombinirano osvjetljenje. Kao što je već spomenuto, veliki luster na sredini stropa bila bi loša opcija. Na primjer, u nastavku su fotografije zanimljivog dizajna:
 2. Svjetlost u hodniku trebala bi biti jednaka jačini kao u ostalim sobama kuće.
 3. Dobra ideja bila bi spojite senzor kretanja (ponekad se naziva i dan-noćni senzor). Slažete se, vrlo je prikladno kad se svjetlo automatski uključi bez prekidača, čim uđete u sobu.
 4. Za spušteni strop možete koristiti ugrađene svjetiljke po obodu. Takva rasvjeta vizualno će proširiti sobu.
 5. Ako imate rastezljive stropove, pokušajte eksperimentirati s LED trakama ili reflektorima. Ova će opcija također pomoći vizualno proširiti hodnik u stanu i povećati stropove višim. Osim toga, postoje elegantne ideje za osvjetljenje hodnika, što ga može učiniti jedinstvenim!Nategnuti stropovi
 6. Usredotočite se na detalje. lijep zrcalna rasvjeta, police, ormarići ili slike - jasno se ima gdje uputiti u fantastiku! Također nije zabranjeno naglasiti fotografije u okvirima, vazama ili omiljenim figuricama.
 7. Ako niste pobornik svijetle rasvjete u hodniku, preporučujemo uporabu zidnih svjetala.Obavezno odaberite ispravnu razinu položaja na zidu tako da se ne miješaju ili ne sjaje u očima.
 8. Ako u stanu imate niske stropove, kompaktni nosači prikladni su za unutrašnjost. Na visokoj razini možete postaviti čak i nekoliko lijepih lustera (to se odnosi na one slučajeve kada je hodnik, osim toga, dovoljno dugačak).Izvorna ideja
 9. Zapamtite da pozamašne podne svjetiljke također mogu ometati unutrašnjost i sobu učiniti vizualno manjom. Pogotovo ako je hodnik u stanu vrlo mali i uzak.
 10. Za osvjetljenje odaberite halogene žarulje ili žarulje sa žarnom niti, one su bliže prirodnoj sunčevoj svjetlosti. Usput, mat sjenila učinit će svjetlost u sobi mekšom i “udobnijom”.
 11. Norme osvjetljenja hodnika temeljene na "Sanitarnim normama i pravilima" - 50-75 Lx (1 lumen po m2).
 12. Originalna ideja koja dobiva na popularnosti i koja će iznenaditi vaše goste je vrhunac matične ploče. To će posebno biti točno iznad stuba. Opcije izvršenja, možete vidjeti na ovim fotografijama:

To su sve moderne ideje za osvjetljavanje hodnika u stanu, sa fotografijama i videozapisima koje smo vam željeli pružiti. Nije važno gdje živite - u Hruščovu, vikendici ili ogromnoj kući. Uvijek obratite pažnju na sitnice i život će postati mnogo svjetliji i svjetliji, čak i ako se radi samo o popravcima!

Također pročitajte:

Opcije za stan

(2 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar